Blyantspisser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blyantspisser med to hull, for ulike blyantdimensjoner.

En blyantspisser er et verktøy som er konstruert for å avdekke «blyet» (egentlig grafitten) i en blyant og samtidig gi en jevn form på treverket grafitten er innlimt i. Bruk av kniv til spissing hadde ofte til ulempe at tilskjæringen ble ujevn og spissen tilsvarende.

Spissere av enkleste type består av et skjæreblad som er montert på en holder. Holderen har utsporing til å stikke inn blyanten i, og enten blyanten eller spisseren dreies slik at skjæret virker. Det følger ofte med en innkapsling som samler opp flis og støv.

Mere avanserte spissere har fresevalser som er montert på en aksling med sveiv inne i et lite hus, med innføring av blyant i motsatt side av sveiven. Her sørger en fjær for at blyanten trekkes inn etter hvert som den spisses, og flis og støv samles i en skuff under fresevalsen. Maskinen var gjerne utstyrt med en bordklype, slik at den sto på fast plass. Slike var vanlige i miljøer der blyantspissing forekom ofte, som på kontorer og skoler.

Bruk av blyant som skriveredskap har avtatt etter at kulepenner, tusjer og trykkblyanter har blitt vanligere. En vil derfor finne færre blyantspissere i vanlig bruk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]