Blyantspisser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blyantspisser med to hull, for ulike blyantdimensjoner.

En blyantspisser er et verktøy som er konstruert for å avdekke «blyet» (egentlig grafitt) i en blyant og samtidig gi en jevn form på treverket grafitten er innlimt i. Bruk av kniv til spissing hadde ofte til ulempe at tilskjæringen ble ujevn og spissen tilsvarende.

Spissere av enkleste type består av et skjæreblad som er montert på en holder. Holderen har utsporing til å stikke inn blyanten i, og enten blyanten eller spisseren dreies slik at skjæret virker. Der følger gjerne med en innkapsling som skal sørge for at flis og støv ikke spres.

Mere avanserte spissere har fresevalser som er montert på en aksling med sveiv inne i et lite hus, med innføring av blyant i motsatt side av sveiven. Tilbehør: Fjærtrukken innføring av blyant og skuff til støv. Maskinen var gjerne utstyrt med en bordklype, slik at den sto på fast plass. Slike var vanlige til bruk i miljøer der blyantspissing forekom ofte, som kontorer og skoler.

Bruk av blyant som skriveredskap har avtatt etter at kulepenner, tusjer og trykkblyanter er blitt mere vanlige. En vil derfor finne færre blyantspissere i vanlig bruk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]