Payr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Payr er en norsk digital betalingstjeneste og mobil-app fra 2016. Tjenesten gjør at brukeren kan betale regninger og overføre penger til konti fra debetkort og kredittkort. Tjenesten er tilgjengelig i App Store og Google Play Store. Betalingstjenesten var den første ikke-banken med konsesjon der brukerne kunne motta og betale eFaktura.[1]

I juli 2019 inngikk Payr og forbrukertjenesten Hudya en avtale om sammenslåing, der det nye selskapet vil ha rundt 250 ansatte i Norge, Sverige og Danmark.[2][3][4]

Per juli 2019 hadde Payr rundt 40 000 registrerte og 15 000 aktive månedlige brukere.[3][4]

Tjenesten er utviklet av Payr AS.[5]

Tjenesten[rediger | rediger kilde]

Payr er en mobil-app som lastes ned til smarttelefoner som støtter iOS eller Android operativsystem. Etter nedlasting må brukeren registrere seg med BankID og legge til ett eller flere betalingskort som vil fungere som betalingskilde. Dette kan være MasterCard og Visa-kort, og både debetkort og kredittkort. For å betale en regning kan brukeren velge å bruke den innebygde skanneren til å legge inn kontonummer, beløp, forfallsdato og KID-nummer fra en papirfaktura eller et skjermbilde. Alternativt kan denne informasjonen legges inn manuelt. Har brukeren registrert seg for eFaktura, vil disse automatisk dukke opp i tjenesten hvor de kan betales.

Tjenesten støtter betaling til norske kontonummer.

Man kan be om at regningene og transaksjonene analyseres automatisk. Basert på analysen av eksisterende forbruk og tilbudene som finnes i markedet, vil tjenesten kunne foreslå å bytte til en annen leverandør av ulike produkter. Produktene som dekkes er mobilabonnement, lån, strøm eller forsikring. Selve byttet skjer i mobilapplikasjonen.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

For å kunne registrere seg som bruker må man bruke BankID. I tillegg kreves det at man oppretter en valgfri pin-kode som brukes når man logger inn og utfører betalinger. Denne kan erstattes med fingeravtrykkgjenkjenning dersom brukerens mobiltelefon støtter dette. I tillegg har tjenesten egne sikkerhetskontroller og rutiner ved registrering og bruk. Payr har konsesjon fra Finanstilsynet som betalingsforetak, slik at tjenesten har mange av de samme kravene til styring og kontroll som banker har.[6]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tjenesten ble etablert i 2016 av Espen Einn, Åste Einn og Ola Einang og lansert i det norske markedet i juni 2017. Samme år kjøpte Payr opp prissammenligningstjenesten Bedrebest.no, og Kyrre Overland Andersen ble med i selskapet som med-gründer.[7] I mai 2018 kom DNBs investeringsselskap DNB Ventures inn som investor og Payr ble dermed det første selskapet som DNB Ventures investerte i.[1]

I desember 2017 oppstod det en mindre kontrovers da betalingstjenesten Vipps skiftet grafisk profil og den nye fargen og profilen lå tett opptil Payrs eksisterende merkevare som på det tidspunktet også var oransje.[8][9][10] Dette var medvirkende til at Payr senere endret sin merkevareprofil og logofarge.

Anerkjennelser[rediger | rediger kilde]

Tjenesten har vunnet flere priser og anerkjennelser. I september 2018 vant Payr prisene for Beste Startup og Beste Fintech under den nasjonale finalen i Nordic Startup Awards.[11] Senere samme år ble Payr utnevnt av KPMG og H2 Ventures som en av verdens 100 ledende innovatører innenfor finansteknologi.[2]I juli 2019 listet Hegnar Media Payr som en av ni norske ledende teknologi-startups.[12]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Bakken, Jonas Blich (28. mai 2018). «Her investerer DNB Venture de første av sine 250 millioner». www.dn.no. Besøkt 8. august 2019. 
 2. ^ a b «Nordic fintechs Hudya and Payr to merge». Finextra Research (engelsk). 18. juli 2019. Besøkt 8. august 2019. 
 3. ^ a b «Payr og Hudya slår seg sammen». e24.no. Besøkt 8. august 2019. 
 4. ^ a b Nymoen, Henrik. «Går sammen - Blir ny fintech-gigant». www.hegnar.no (norsk). Besøkt 8. august 2019. 
 5. ^ Konsesjon fra Finanstilsynet
 6. ^ Bakken, Jonas Blich (13. november 2018). «Payr-gründer: – Vi måtte bruke de første ni månedene på å skrive søknad». www.dn.no. Besøkt 8. august 2019. 
 7. ^ Bakken, Jonas Blich (23. januar 2018). «Taper på første tjeneste – skal tjene på å kutte regninger». www.dn.no. Besøkt 8. august 2019. 
 8. ^ «Vipps: - En app som aspirerer til å bli en merkevare». kampanje.com. Besøkt 8. august 2019. 
 9. ^ Fredø, Tobias. «Konkurrent «skuffet» over ny Vipps-design: - Det går an å være mer kreativ». kampanje.com. Besøkt 8. august 2019. 
 10. ^ «Ser du likheten?». e24.no. Besøkt 8. august 2019. 
 11. ^ «Payr til topps i Norwegian Startup Awards: Se alle vinnerne her». Shifter. 18. september 2018. Besøkt 8. august 2019. 
 12. ^ Vold, Hans Christian. «Morgendagens norske tech-selskaper - verdsettes til flere hundre millioner». www.hegnar.no (norsk). Besøkt 8. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]