Hopp til innhold

Swish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Swish er et mobilt betalingssystem i Sverige. Tjenesten ble lansert i 2012 av seks store svenske banker. Den hadde 6,5 millioner brukere i september 2018, og 8 millioner brukere i mars 2024.

Tjenesten fungerer gjennom en smarttelefonapp, hvor brukerens telefonnummer er koblet til bankkontoen, slik at det er mulig å overføre penger i sanntid. Brukeren må i tillegg ha mobilapplikasjonen «Mobile BankID», som er en elektronisk identifikasjon utstedt av flere banker i Sverige. Dette krever at brukeren har en bankkonto i en svensk bank som deltar i systemet og et svensk personnummer. Telefonnummeret kan være fra et annet land. Brukere med svensk bankkontoer, men uten egnet telefon kan registrere seg for mottak av betalinger, noe som betyr at betalingene vil bli bekreftet med SMS.

Swish var hovedsakelig ment for transaksjoner mellom enkeltpersoner, men snart begynte det å bli brukt til kollekt under gudstjenester, av idrettsforeninger og andre organisasjoner som betaling ved små arrangementer hvor en kredittkortleser ville være for dyrt. Små selskaper som ønsket å unngå kredittkortavgifter fulgte snart. I januar 2017 ble Swish lansert for nettbasert salg, som raskt ble populært og for eksempel blir brukt av togoperatøren SJ.[1] Swish er medlem av den europeiske mobilbetalingsassosiasjonen EMPSA, og målet er at betalingstjenesten snart skal kunne brukes i utlandet.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 4 miljoner betalningar på ett år – Swish en succé för SJ 2018-03-28
  2. ^ Sørdal, Kristin (11. september 2019). «Snart kan du betale med Vipps i utlandet». DinSide.no (norsk). Besøkt 31. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata