Mobilapplikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Google Android på forskjellige smarttelefoner

Mobilapplikasjon (app, mobilapp, miniprogram) er et dataprogram som kan installeres på smarttelefon, nettbrett eller andre mobile enheter. Programmene kan vanligvis lastes ned fra et nettsted som drives av utvikleren av mobiltelefonoperativsystemet, hvorav de største er Apple App Store, Google Play og Windows Phone Store. En god del apper er tilgjengelig for gratis nedlastning, mens andre kjøpes gjennom den aktuelle nettbutikken. Mange apper har to versjoner, der en må du betale for, mens den andre er gratis – på bekostning at den kommer med reklame og/eller begrensede funksjoner.

Mobilapplikasjoner som er utviklet som webapplikasjoner (i HTML5) vil kunne fungere på flere forskjellige typer mobiltelefonopreativsystem uten tilpassing. Apper som er programmert og kompilert for et bestemt mobiloperativsystem (såkalt "native app") vil bare kunne installeres på eget operativsystem, med mindre de er utviklet i programmeringsverktøy som har støtte for å kompilere versjoner for flere mobilsystemer.

Ordet app er en forkortelse for applikasjon, og ordet ble populært omkring år 2010[trenger referanse] etter hvert som smartelefoner fikk utbredelse i markedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]