Paul Shi Chunjie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Shi Chunjie
Fødtjanuar 1920[1]Rediger på Wikidata
Død3. nov. 1991[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest (1947–), katolsk biskop (1987–) Rediger på Wikidata
Peter-og-Pauls-katedralen i Baoding, bygd i 1905

Paul Shi Chunjie (født januar 1920 i Kina, død 13. november 1991) var katolsk biskop. Han var hjelpebiskop i undergrunnskirken i bispedømmet Baoding i provinsen Hebei i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Shi Chunjie ble presteviet 1. juni 1947.

Hjelpebiskop i Baoding[rediger | rediger kilde]

Den 29. april 1987 ble han ordinert til hjelpebiskop av Baoding av undergrunnsbiskopen Mathias Lu Zhengshen av Tianshui. Det skjedde mens Baodings undergrunnsbiskop Peter Joseph Fan Xueyan var påpasset i husarrest og hans halvt paralyserte og rullestolsbrukende hjelpebiskop Chen Jianzhangs helse var sviktende.

Etter kort tid gikk det brått dårligere med biskop Shis helse også. Han kunne ikke lenger dra mye rundt, og bodde ved landsbykirken i Xinli i fylket Qingyuan.

Biskop Fan var en inspirasjonskilde for undergrunnkatolikker i store deler av Kina. I september 1990 takket han av, og valgte biskop Chen til sin etterfølger. Biskop Shi var intet godt alternativ, ettersom han selv på få år var blitt nesten blind og nå led av en rekke sykdommer, blant dem en hjertesykdom.

Arrestasjon, død[rediger | rediger kilde]

Natten til 14. desember 1990 ble så biskop Shi arrestert av de kinesiske sikkerhetsmyndigheter, og han ble holdt i forvaring sammen med 23 prester, nonner og lekfolk. Biskopen trengte medisiner som var svært kostbare i Kina. De fikk han ikke.

Han døde i sikkerhetspolitiets forvaring i november 1991, etter sigende den 13. november. Politiet nektet først å angi dødsårsak, men gav senere den versjon at han døde helt naturlig på et aldershjem. Liket var blitt utlevert familien som fikk beskjed om at bisettelsen måtte skje med det samme, og det ble gjennomført under utelukkelse av andre enn familien. Folk som så liket mente at biskopen var blitt brutalt behandlet; det hadde skrammer og biskopen var kledt i få, tynne og dels opprevne klær. Senere hevdet hans tilhengere å vite at foruten slag og manglende medisinsk behandling, var også utsettelse i tynne klær til sterk kulde med på å fremkalle hans død. Det ble også trukket sammenligninger med biskop Fans død i fangenskap, kort tid etter.

Svært kort etter biskop Paul Shi Chunjies død sørget myndighetene for et raskt valg og rask ordinasjon av en ny «offisiell» biskop av Baoding, 67-årige Matthew Pan Deshi. Hastverket ble oppfattet som temmelig upassende både av den offisielle kirkes katolikker og av undergrunnskatolikkene.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID shic, besøkt 23. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Asia Harvest: 1991 Paul Shi Chunjie, lest 2023-01-09
  3. ^ http://www.catholic-hierarchy.org shic.html, lest 9. januar 2022