Party of Five

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Party of Five
Generell informasjon
SjangerDrama / Ungdom
Prod.landUSA
Sendeår1994–2000
Sesonger6
Episoder142
Lengdeca 45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Christopher Keyser, Amy Lippman
Produsent
 • Christopher Keyser
 • Amy Lippman
 • Ken Topolsky
 • P.K. Simonds
 • Bruce J. Nachba
 • Mark B. Perry
 • John Romano
 • Mitchell Burgess
 • Robin Green
Sending
Periode12. sep. 19943. mai 2000
TV-kanalFox Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb

Party of Five er en amerikansk ungdomsdramaserie som gikk på Fox fra 1994 til 2000. Serien handlet om Salinger-familien på fem søsken som hadde mistet sine foreldre i en bilulykke. Det ble sendt seks sesonger, med totalt 142 episoder.

Serien lanserte mange nye skuespillere som senere gjorde suksess innen TV og film, som Neve Campbell og Jennifer Love Hewitt, og Matthew Fox (som senere fikk hovedrollen i suksesserien Lost).

Serien fikk en Golden Globe i 1996 for beste dramaserie.[1]

Serien gikk på norsk TV 2 fra 1996.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til San Francisco, og er sentrert rundt de fem Salinger-søsknene. De blir foreldreløse etter at begge foreldrene deres ble drept i en bilulykke forårsaket av en alkohol-påvirket sjåfør. Familien består av den 24 år gamle Charlie (spilt av Matthew Fox) som er umoden og sliter med ansvaret over å være det nye familiens overhode. 16 år gamle Bailey (spilt av Scott Wolf) en tidligere opprørsk tenåring som etter hvert ble alkoholisert. Den 15 år gamle Julia (spilt av Neve Campbell) en følsom tenåring. Den 11 år gamle Claudia (spilt av Lacey Chabert) et vidunderbarn, samt baby Owen som bare var ett år gammelt.

Søsknene forsøker også å overta driften av familiens restaurant, kalt Salinger's. Charlie fungerer først som bartender og manager, men senere tar Bailey mer over. I løpet av årene møter Salinger-søsknene en rekke forskjellige problemer: De langsiktige effektene av å miste begge foreldrene deres så plutselig. I løpet av sesong 3, forsøker Bailey også å komme seg etter å ha fått problemer med alkoholisme. I sesong 4 blir Charlie diagnostisert med kreft. I løpet av sesong 5, må Julia forsøke å håndtere vold i hjemmet i et forhold.

Etter hvert som serien skrider frem, ble forskjellige romantiske forhold viktige for handlingen, og forskjellige nye skuespillere dukker opp: inkludert Jennifer Love Hewitt som Sarah, kjæresten til Bailey. Jeremy London som Griffin, Julias kjæreste og senere ektemann. Samt Paula Devicq som Kirsten, Owens barnepike. Hun utvikler etter hvert også et på-igjen-av-igjen-forhold med Charlie i løpet av hele TV-serien, frem til de endelig gifter seg i løpet av TV-serien sjette og siste sesong.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Matthew Fox spilte den eldste broren Charlie. Her fra 2008

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Party Of Five is the great forgotten drama of the ’90s». 22. juli 2013. Besøkt 29. november 2016. 
 2. ^ «SETT OG HØRT Sauer og gjesp». VG. 10.7.1996. «Årgangsfjernsyn TV 2 skilter med atskillig årgangsfjernsyn. Unntaket i går var altså serien «Party of Five» - har de ikke orket å finne en norsk tittel? - om fem søsken som må klare seg selv etter foreldrenes død.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]