Par i hjerter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Par i hjerter
orig. Hart to Hart
Hart to hart de.svg
Hart to Hart.jpg
Generell informasjon
SjangerKrim
Prod.landAmerikansk
Sendeår1979
Sesonger5
Episoder110
Lengde47 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleRobert Wagner
Stefanie Powers
Medvirkende
Bak kamera
SkaperSidney Sheldon
ProdusentAaron Spelling
Leonard Goldberg
KomponistDon Davis
Sending
Periode25. august 197922. mai 1984
TV-kanalABC
Teknisk informasjon
LydformatMono
Eksterne lenker
IMDb

Par i hjerter (orig: Hart to Hart) er en amerikansk kriminalserie som gikk på ABC fra 1979 til 1984. Serien handlet om den styrtrike industrieieren Jonathan Hart og hans vakre kone Jennifers som på fritiden var amatørdetektiver. Hovedrollene ble spilt av Robert Wagner og Stefanie Powers. Serien ble skapt av Sidney Sheldon og produsert av Aaron Spelling og Leonard Goldberg.

Par i hjerter ble sendt i DetektimenNRK fra 1983.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jonathan Hart er mangemillionær og administrerende direktør i Hart Industries, et globalt Los Angeles-basert konglomerat bestående av tjue separate bedrifter. Jennifer Hart, tidligere Edwards, er frilansjournalist og hobbyfotograf, og sammen lever de det glamorøse jetsetliv. På fritiden er de amatørdetektiver som snubler borti alt fra drap til tyverier og spionasje. Ved sin side har de Max, lojal hovmester, kokk og sjåfør, samt Freeway, deres elskede og trofaste løwchen, som fikk navnet sitt den dagen Jonathan og Jennifer fant han vandrende alene langs motorveien.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Førstevalget til å spille Jonathan Hart var Cary Grant. Siden han på daværende tidspunkt var 75 år gammel, og ansett som for gammel til å spille hovedrollen, var de fast bestemt å finne en med de samme kvalitetene. Valget falt på Robert Wagner. Rollen som Jennifer Hart var tiltenkt både Suzanne Pleshette og Lindsay Wagner. Siden Robert Wagner hadde spilt mot Stefanie Powers tidligere, da han jobbet med serien It Takes A Thief, foreslo han for Aaron Spelling at de skulle gi rollen til henne. Forslaget ble møtt med skepsis, men da Spelling så hvor god kjemi de hadde, var rollen hennes.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller/
skuespillerinne
Rollefigur Episoder og sesonger
Robert Wagner Jonathan Hart Medvirket i 111 episoder fordelt på 5 sesonger, fra 1979-84.
Medvirket også i 8 TV-filmer basert på TV-serien.
Stefanie Powers Jennifer Hart Medvirket i 111 episoder fordelt på 5 sesonger, fra 1979-84.
Medvirket også i 8 TV-filmer basert på TV-serien.
Lionel Stander Max -
Trofast venn
Medvirket i 111 episoder fordelt på 5 sesonger, fra 1979-84.
Medvirket også i 5 TV-filmer basert på TV-serien.
Lee Wilkof Stanley Friesen -
Ansatt i Hart Industries
Medvirket i 11 episoder fordelt på 3 sesonger, fra 1979-82.
Dukket første gang opp i sesong 1, episode 3 - Jonathan Hart Jr.,
og siste gang i sesong 3, episode 11 - Hartless Hobby.
Mimi Maynard Deanne -
Jonathans sekretær i
Hart Industries
Medvirket i 10 episoder fordelt på 3 sesonger, fra 1979-82.
Dukket første gang opp som sekretær i pilotepisoden,
og som Deanne i sesong 1, episode 5 - You Made Me Kill You.
Dukket siste gang opp i sesong 3, episode 16 - Blue and Broken-Harted.

Gjesteroller[rediger | rediger kilde]

Gjesterollene ble ofte fylt av kjente skuespillere og skuespillerinner, og noen gjorde mer enn en gjesteopptreden. Flere av de mindre kjente som medvirket, har i ettertid gjort seg vel bemerket. Mange av de som gjestet Par i hjerter, gjestet også andre serier, som The Streets of San Francisco, Kojak, The Rockford files, Charlie's Angels, Magnum, P.I., A-Team, Remington steele, Murder, She Wrote og MacGyver. Noen av de mest prominente gjestene var:

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Skaper og manusforfatter Sidney Sheldon hadde opprinnelig skrevet et manus for CBS kalt "Double Twist", som omhandlet et spionektepar ved navn Twist. Manuset forble ufilmet i flere år før produsentene Aaron Spelling og Leonard Goldberg bestemte seg for å oppdatere det. De ga manuset til Tom Mankiewicz, som på den tiden var en veletablert manusforfatter med blant annet tre filmmanuskripter for James Bond på samvittigheten: Diamanter varer evig (1971), Å leve og la dø (1973) og Mannen med den gyldne pistol (1974). Med beskjed om at det måtte moderniseres og formes til en ukentlig serie, tok Mankiewicz imot utfordringen, men stilte samtidig et krav om å få regissere en eller flere episoder av serien. Kravet ble akseptert. Tom Mankiewicz omarbeidet Sheldons opprinnelige manus og døpte det "Hart to Hart". Mankiewicz fikk sin regidebut med pilotepisoden, og forble en «kreativ konsulent» og regissør gjennom resten av serien.

Serien[rediger | rediger kilde]

Forhistorien[rediger | rediger kilde]

Jonathan Hart startet firmaet Hart Industries i 1965 for den nette sum av 1.500 dollar. Året før ble han foreldreløs og kom i trøbbel med loven. Max ble Jonathans reddende engel. Han hjalp han gjennom den vanskelige tiden etter tapet av foreldrene og sørget for å sende han på høyskole. Da Jonathan viste sine ferdigheter som en slu forretningsmann, rådet Max han til å starte sitt eget firma. Rådet tok han, og en mangemillionær ble født. Firmaet gikk offentlig i 1969, etter at Jonathan hadde vært i Marinen. Hans aller første kunde var hans onkel. Jonathan og Jennifer møttes for første gang ved en tilfeldighet på Hotel Ritz i London. Han var der på forretningsreise, hun var der på jobboppdrag. Da Jennifer forsøkte å få et intervju med Jonathan, avfeide han henne. Senere på kvelden støtte de på hverandre i hotellbaren, og gnistene føk. Slik startet eventyret. Jonathan fridde til Jennifer på Tower Bridge. De giftet seg, med Max som forlover, la bryllupsreisen til Napa Valley og resten er historie.

Historien[rediger | rediger kilde]

SitatThis is my boss, Jonathan Hart. A self-made millionaire. He's quite a guy. This is Mrs. H. She's gorgeous. She's one lady who knows how to take care of herself.
By the way, my name is Max. I take care of both of them, which ain't easy; 'cause when they met...it was murder!
Sitat
– Max, åpningssekvens

Slik startet hver timeslange episode av Par i hjerter, fra serien kom på skjermen for første gang i 1979, til den ble ble tatt av plakaten i 1984 grunnet lave seertall. Den nå velkjente åpningsvignetten ble laget av Mark Snow. Denne forandret seg noe i løpet av årene. Åpningssekvensen bestod som regel av en rekke scener fra foregående sesong. Serien lå i gjennomsnitt på 22 episoder per sesong. Sesong 2 og 3 avviket noe, med henholdsvis 20 og 24 episoder. Hver episode hadde en konklusjon, etterfulgt av en avsluttende scene mellom Jonathan, Jennifer, Max og Freeway. Jonathan og Jennifer bodde i Bel Air, nermere bestemt på 3100 Willow Pond Drive. I virkeligheten var huset lokalisert på 3099 Mandeville Canyon Road, California. Eieren på den tiden, Dick Powell, var en nær venn av Robert Wagner og Aaron Spelling. Robert Wagner hadde sett og forelsket seg i huset mange år tidligere, og da sjansen bød seg, sikret han seg rettigheten til å benytte det i serien. Jonathan hadde kontor i sentrum, med adresse 112 North Las Palmas. Jonathan og Jennifer eide tre biler, en Mercedes kabriolet, en Mercedes stasjonsvogn og en Rolls-Royce. Disse bilene bar skiltene Hart 1, Hart 2 og Hart 3. Ekteparet var ofte ute på reiser, innenlands såvel som utenlands. Pilotepisoden ble laget som en 2 timer lang TV-film, hvor Robert Wagners daværende kone Natalie Wood hadde en liten gjesteopptreden. Jill St. John, Wagners nåværende kone, hadde en større rolle i samme episode.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Par i hjerter ble produsert av Columbia Pictures Television, Spelling-Goldberg Productions og RONA II. Sistnevnte produksjonsselskap var eiet av Robert Wagner og hans kone Natalie Wood. Serien hadde flere manusforfattere, blant andre Sidney Sheldon, Bill La Mond, Jo La Mond, Lawrence Hertzog og Don Roos. Regissør var hovedsakelig Tom Mankiewicz. De tre første sesongene av Par i hjerter ble spilt inn på 20th Century Fox Studios. Sesong 4 og 5 ble spilt inn på Warner Brothers Burbank Studios.

De personlige tragediene[rediger | rediger kilde]

Både Robert Wagner og Stefanie Powers mistet sine respektive partnere i november 1981. Barnestjernen og skuespillerinnen Natalie Wood omkom i en drukningsulykke 29. november. Skuespilleren William Holden døde av hodeskader påført i et fall 12. november. Dødsfallene forekom med 17 dagers mellomrom.

Kringkasting[rediger | rediger kilde]

Par i hjerter ble en stor publikumssuksess med en trofast seerskare. Mennesker i alle aldre, fra alle kanter av verden, elsket å følge med på livet til Jonathan og Jennifer Hart hver uke. At serien så brått tok slutt, knuste mange seerhjerter.

Seertall[rediger | rediger kilde]

Par i hjerter opplevde gode seertall gjennom seriens gang, men seertallene droppet gradvis fra sesong 3 til sesong 5. Det første året nådde ikke serien opp blant topp 30. Med sesong 2 hoppet den inn på en 23.-plass, med 15.9 millioner seere i gjennomsnitt per episode. Da sesong 3 var i anmarsj, var serien blitt en stor hit blant seerne. Suksessen ga serien hele 17.1 millioner seere og en 15.-plass, som skulle vise seg å bli den beste plasseringen Par i hjerter skulle få. Seertallene dalte til 15.7 millioner med sesong 4, og serien datt ned fra en 15.-plass til en 17.-plass. Dette til tross, serien ble fornyet for en femte sesong. Da denne floppet, og havnet utenfor topp 30, ble serien kansellert.

Rangeringstabell[rediger | rediger kilde]

USA
Sesong Premiere Finale Episoder Plassering
1 25. august 1979 13. mai 1980 22 Ikke blant topp 30
2 11. november 1980 26. mai 1981 20 23
3 6. oktober 1981 18. mai 1982 24 15
4 28. september 1982 10. mai 1983 22 17
5 27. september 1983 22. mai 1984 22 41

Fra serie til film[rediger | rediger kilde]

I perioden 1993-96 ble det produsert og sendt åtte 90 minutter lange TV-filmer basert på serien, alle med Robert Wagner og Stefanie Powers i hovedrollen. Lionel Stander medvirket i fem av de åtte filmene før han døde av lungekreft 30. november 1994. Secrets Of The Hart ble hans siste opptreden i rollen som Max.

Filmene[rediger | rediger kilde]

1993: Hart To Hart Returns[rediger | rediger kilde]

Jonathan og Jennifer må hamle opp med en gruppe korrupte regjeringsentreprenører. Da huset deres brenner ned og en av etterforskerne blir myrdet, blir Jonathan selv anklaget for mordet. Med Mike Connors, Ken Howard.

1994: Home Is Where The Hart Is[rediger | rediger kilde]

Da Jennifers mentor dør, drar hun og Jonathan til byen Kingman's Ferry for å delta i hans begravelse. De får fort mistanke om bedrageri, og setter i gang en undersøkelse som innbyggerne i den lille byen setter liten pris på. Med Howard Keel, Maureen O'Sullivan, Roddy McDowall.

1994: Crimes Of The Hart[rediger | rediger kilde]

Jonathan og Jennifer besøker New York City, hvor et skuespill Jennifer skrev på høyskolen skal produseres. Noen prøver imidlertid å sabotere hele produksjonen. Når en av scenearbeiderne blir myrdet, har de ingen tid å miste. De må finne den skyldige før teppet går opp premieredagen. Med Audra Lindley, Alan Rachins, Richard Belzer.

1994: Old Friends Never Die[rediger | rediger kilde]

Jonathan og Jennifer blir invitert da en vellykket utgiver holder selskap på sin private øy. Ved en tilfeldighet overhører Jennifer to menn som planlegger å begå et mord, og det tiltenkte offeret er Jonathan! Nå må hun og Jonathan finne gjerningsmennene før gjerningsmennene finner Jonathan. Med David Rasche, Vicki Lawrence, James Avery, Fred Willard.

1995: Secrets Of The Hart[rediger | rediger kilde]

Jonathan og Jennifer besøker San Francisco for å overvære en veldedig auksjon. Der finner Jennifer et barndomsbilde av Jonathan og hans søster i en gammel medaljong. Han har ikke sett sin søster på mange år. En mann presenterer seg og hevder han er Jonathans nevø. Skal Jonathan endelig få se sin søster igjen? Med Jason Bateman, Wendie Malick, Taylor Negron, Natasha Gregson Wagner.

1995: Two Harts In 3/4 Time[rediger | rediger kilde]

Jonathan og Jennifer må lære seg å leve et liv uten Max etter hans tragiske bortgang. Han etterlater seg en svært verdifull klokke, som skal vise seg å bli midtpunktet i en sak som involverer både utpressing og mord. Med Joan Collins, Sebastian Koch.

1996: Harts In High Season[rediger | rediger kilde]

Da en gammel fiende av Jonathan brått forsvinner i Australia, uten et snev av spor, blir Jonathan hovedmistenkt. Med hjelp fra Jennifer prøver Jonathan iherdig å finne den virkelige morderen, for så å kunne bevise sin uskyld. Med James Brolin

1996: Till Death Do Us Hart[rediger | rediger kilde]

Jonathan og Jennifer drar til Tyskland da de får vite at hennes benmarg muligens kan redde et barneliv. Lite vet de, at reisen setter hennes liv i fare da saken egentlig dreier seg om en falsk identitet. Med George Hamilton, Dwight Schultz.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Sony Pictures Home Entertainment har utgitt de to første sesongene av Par i hjerterDVD i region 1 og region 2, samt fire av de åtte TV-filmene på DVD i region 1. TV-filmene går inn under Columbia Screen Classics By Request. Det er uvisst om de resterende sesongene og TV-filmene vil bli utgitt.

Produktnavn serie Utgivelsesdato
Region 1 Region 2
Hart to Hart - The Complete
First Season
25. oktober 2005 10. april 2006
Hart to Hart - The Complete
Second Season
19. september 2006 9. oktober 2006
Hart to Hart - The Complete
Third Season
ikke annonsert ikke annonsert
Hart to Hart - The Complete
Fourth Season
ikke annonsert ikke annonsert
Hart to Hart - The Complete
Fifth Season
ikke annonsert ikke annonsert
Produktnavn film Utgivelsesdato
Region 1 Region 2
Hart To Hart - Returns 21. september 2010 ikke annonsert
Hart to Hart - Home Is Where
The Hart Is
21. september 2010 ikke annonsert
Hart to Hart - Crimes
Of The Hart
21. september 2010 ikke annonsert
Hart to Hart - Old Friends
Never Die
ikke annonsert ikke annonsert
Hart to Hart - Secrets
Of The Hart
21. september 2010 ikke annonsert
Hart to Hart - Two Harts
In 3/4 Time
ikke annonsert ikke annonsert
Hart to Hart - Harts
In High Season
ikke annonsert ikke annonsert
Hart to Hart - Till Death
Do Us Hart
ikke annonsert ikke annonsert

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]