Pantermåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pantermåler
Pantermåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pseudopanthera macularia
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: pantermåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Pseudopanthera
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone
Pseudopanthera macularia

Pantermåler (Pseudopanthera macularia) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne umiskjennelige, gule arten med svarte flekker finnes nord til Sør-Trøndelag i Norge, men er ikke spesielt vanlig. Den flyr om dagen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 23 – 28 mm), slank måler som ikke kan forveksles med noen annen nordeuropeisk art. Vingenes grunnfarge varierer fra lyst gul til oransje, de er kledt med mørkebrune flekker av varierende størrelse. Forvingen er trekantet med markerte forhjørner, vingenes ytterkant er for det meste mørk. Larven er grågrønn med hvit sidestripe, uten noen påfallende knøler eller utvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten flyr om dagen i mai – juni i løvskog, og besøker gjerne blomster for å drikke nektar. Larvene lever på ulike urter i leppeblomstfamilien (Lamiaceae), blant andre firtann (Teucrium scorodonia), daunesle (Lamium spp.), svinerot (Stachys spp.) og mynte (Mentha spp.). Den overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa og videre østover til det nordlige Mongolia og området rundt Bajkalsjøen. Bestandene i det sørlige Sibir er noe avvikende fra resten og ble nylig beskrevet som en egen underart, Pseudopanthera macularia cryptica.[1] I Norge er dene arten funnet spredt nord til Sør-Trøndelag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beljaev. 1997.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]