Otto von Kotzebue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Otto von Kotzebue
Otto von Kotzebue - Forschungsreisender.jpg
Født30. desember 1787
Tallinn
Død15. februar 1846 (58 år)
Tallinn
Gravlagt Estland
Far August von Kotzebue
Søsken Paul Demetrius Kotzebue, Moritz von Kotzebue, Wilhelm von Kotzebue, Alexander von Kotzebue
Barn Peter August Moritz von Kotzebue
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, godseier, militær
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet

Otto von Kotzebue (russisk: Отто Евстафьевич Коцебу, Otto Evstàf'evič Kotsebù) (1787–1846) var en baltisk-tysk sjøoffiser og oppdager i russisk tjeneste.

Han var sønn av forfatteren og diplomaten August von Kotzebue, og ble født i Reval (Tallinn i Estland), som på hans tid var en del av det russiske Imperiet. Han fikk sjøkadettopplæring i St. Petersburg og fulgte deretter Adam Johann von Krusenstern på hans reise 1803-1806.

Kotzebues reiser 1823-1826.

I årene 1815–18 hadde han kommando over en ekspedisjon på oppdrag fra den russiske kansleren Nikolaj Rumjántsev. Med 27 mann ombord i briggen «Rurik», heriblant naturforskerne Johann Friedrich von Eschscholtz og Adelbert von Chamisso og kunstneren Ludvig Choris skulle han finne en passasje gjennom Polhavet og utforske de mindre kjente deler av Oseania. Reisen gikk via Kapp Horn til Kamtsjatka, og derfra til nordvestkysten av Nord-Amerika, og til øyer i Stillehavet. Da ekspedisjonen ble avsluttet i august 1818, bragte de hjem både tidligere ukjente planter og ny etnologisk viten om folkegruppene i Stillehavet.

I 1823-26 hadde han kommando over en ny ekspedisjon som skulle bringe forsyninger til Kamtsjatka. Mannskapet omfattet også denne gang forskere. Ekspedisjonen besøkte Radak, Selskapsøyene og Samoa, Marianene, Filippinene, Ny-Caledonia og Hawaiiøyene.

I de siste årene av livet bodde han på Triigi herregård i nærheten av Kose.[1] Kotzebuestredet og byen Kotzebue i Alaska er oppkalt etter ham.[2] Sommerfuglarten Pachliopta kotzebuea ble oppkalt etter ham av Johann Friedrich von Eschscholtz, som var botaniker på hans første ekspedisjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ History Arkivert 27. juli 2017 hos Wayback Machine.; kau.ee
  2. ^ Gannett, Henry. The Origin of Certain Place Names in the United States. United States Government Publishing Office. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]