Otto Stern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Otto Stern
Otto Stern
Født 17. februar 1888
Sohrau, Kongeriket Preussen
Død 17. august 1969 (81 år)
Berkeley, California, USA
Yrke fysiker, kjemiker
Nasjonalitet Tysk
Institusjoner Universität Rostock
Universität Hamburg
Carnegie Institute of Technology
University of California, Berkeley
Alma mater Universität Breslau
Universität Frankfurt
Fagfelt Fysikk
Kjent for Spinn
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysikk (1943)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1943

Otto Stern (født 17. februar 1888 i Sohrau, Kongeriket Preussen , død 17. august 1969 i Berkeley, California, USA) var en tysk fysiker og nobelprisvinner. Ti år etter at han flyktet fra hjemlandet til USA, ble han tildelt Nobelprisen i fysikk «for hans bidrag til utviklingen av den molekylære strålingsmetoden og hans oppdagelse av det magnetiske momentet til protonet»[1]

Stern fullførte sine studer ved Universitetet i Breslau i 1912 med en doktorgrad i fysikalsk kjemi. Han fulgte så Albert Einstein til Karlsuniversitetet i Praha og senere til ETH Zürich. Stern mottok sin habilitasjon ved Johann Wolfgang Goethe-Universität i Frankfurt i 1915 og i 1921. Han ble senere professor ved Universitetet i Rostock, som han forlot i 1923 for å jobbe med det nylig grunnlagte Institut für Physikalische Chemie ved Universitetet i Hamburg.

Etter at han gikk av fra stillingen ved Universitetet i Hamburg i 1933 på grunn av den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen, ble han professor i fysikk ved Carnegie Institute of Technology, og senere professor emeritus ved University of California, Berkeley.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nobelprisen i fysikk 1943» (engelsk). Nobelprize.org. Besøkt 8. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.