Otto Finsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Otto Finsch.

Friedrich Hermann Otto Finsch (født 8. august 1839, død 31. januar 1917) var en tysk etnograf, naturforsker og oppdagelsesreisende.

Finsch ble født i Warmbrunn, en bydel i Jelenia Góra i Schlesien. 19 år gammel reiste han til Bulgaria hvor han arbeidet som privatlærer og studerte naturfag i fritiden. Han fikk publisert sin første avhandling i Journal für Ornithologie, en avhandling om fuglene i Bulgaria. Så ble han assisterende kurator ved Nederlandsk Naturmuseum i Leiden, og i 1864 kurator på museet i Bremen. I 1876 fulgte han zoologen Alfred Brehm på en ekspedisjon til Turkestan og nordvestlige deler av Kina.

Finsch sa opp jobben som kurator på museet i 1878 for å fortsette å reise. Sammen med kona Josephine besøkte han Polynesia, New Zealand, Australia og Ny-Guinea og vendte ikke tilbake til Tyskland før i 1882. I 1884 dro han igjen til Ny-Guinea, nå som Bismarcks keiserlige kommisjonær. Han forhandlet for at den nordøstlige del av øya skulle bli et tysk protektorat sammen med New Britain og New Ireland. Det fikk navnet Kaiser Wilhelms Land og Bismarckarkipelet. Hovedstaden i kolonien fikk navnet Finschhafen til ære for ham. I 1885 var han første europeer til å oppdage elva Sepik, og han kalte den opp etter Tysklands keiserinne Augusta av Sachsen-Weimar.

Etter at han kom tilbake til Berlin var Finsch to år rådgiver for Neuguinea-Kompagnie. I 1998 ble han kurator for fuglesamlingen til Rijksmuseum i Leiden, og i 1904 ble han leder for etnografisk avdeling ved museet i Braunschweig, hvor han døde.

Noen papegøyearter er oppkalt etter ham, inkludert Lilac-crowned Parrot Amazona finschi og Grey-headed Parakeet Psittacula finschii. Finsch kraterMånen er også oppkalt til hans ære.