Østerport (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Østerport
LandDanmark
KommuneKøbenhavns kommune
Kart
Kart
Østerport
55°40′50″N 12°35′09″Ø

Plan og fasade av Østerport. Fra Den Danske Vitruvius av Laurids de Thurah

Østerport var en av Københavns fire byporter. De tre andre byportene til København var Nørreport, Vesterport og Amagerport.

Den opprinnelige Østerport lå i enden av Østergade (nåværende Kongens Nytorv). Den forsvant da byen ble utvidet nord for Gothersgade (Frederiksstaden) og erstattet av en ny port (omtrent ved Østerport stasjon).

Det er ikke kjent når denne porten ble bygget, men i 1708 ble den gjenoppført av Frederik IV med en temmelig beskjeden utsmykking. I 1857 ble den revet og er i dag Oslo Plads.

P.V. Jensen Klint tegnet nullpunktsteinen som markerer hvor byportene sto, også ved Østerport.

I desember 2010 ble den opprinnelige Østerport på Kongens Nytorv gravet ut av arkeologer og man kunne endelig bestemme portens presise plassering, som var et par meter syd for Østergade/Strøgets inngang på torvet. Ved samme anledning fant man også et uthugget løvehode som man regner med har vært en del av portens opprinnelige utsmykking.[1] Det var tidligere oppfattelsen at byporten ble oppført av Christian IV, men datering av funnlagene rundt porten viser at den i stedet stammer fra perioden 1300- til 1500-tallet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Københavns Museum: Byport fundet». Arkivert fra originalen 10. januar 2011. Besøkt 9. desember 2011. 
  2. ^ Københavnsk byport overrasker arkæologer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]