Glossar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et glossar

Et glossar, også kjent som et vokabular, er en alfabetisk liste over nøkkelbetegnelser i et spesielt kunnskapsdomene med definisjonene for de betegnelsene. Tradisjonelt opptrer et glossar på slutten av en bok og inkluderer betegnelser innen den boka, som enten er nylig introdusert, uvanlige eller spesialiserte. Mens glossarer er vanligst i fagbøker, kommer skjønnlitteraturromaner i noen tilfeller med et glossar for ukjente betegnelser.

Et tospråklig glossar er en liste over betegnelser i ett språk definert i et annet språk eller ved synonymer (eller i det minste nær-synonymer) i et annet språk.

I generell betydning inneholder et glossar forklaringer av konsepter relevant for et spesielt studie- eller handlingsfelt. I denne betydningen er betegnelsen relatert til ontologi. Det har også blitt gitt automatiske metoder som transformerer et glossar til en ontologi[1] eller et komputasjonelt leksikon.[2]

Kjerneglossar[rediger | rediger kilde]

Intelligence Law glossary gir en beskrivelse av nøkkelbetegnelser i etterretningsjus.

Et kjerneglossar er et enkelt glossar eller definerende ordbok som muliggjør definisjon av andre konsepter, spesielt for nybegynnere i et språk eller studiefelt. Det inneholder et lite arbeidsvokabular og definisjoner for viktige eller ofte møtte konsepter, vanligvis også idiomer eller metaforer som er nyttige i en kultur.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Navigli, P. Velardi. From Glossaries to Ontologies: Extracting Semantic Structure from Textual Definitions, Ontology Learning and Population: Bridging the Gap between Text and Knowledge (P. Buitelaar and P. Cimiano, Eds.), Series information for Frontiers in Artificial Intelligence and Applications, IOS Press, 2008, pp. 71-87.
  2. ^ R. Navigli. Using Cycles and Quasi-Cycles to Disambiguate Dictionary Glosses, Proc. of 12th Conference of the European Association for Computational Linguistics (EACL 2009), Athens, Greece, March 30-April 3rd, 2009, pp. 594-602.