Norsk Riksmålsordbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk Riksmålsordbok[1][2][3], annen utgave
Norsk Riksmålsordbok[4][5][6][7], første utgave

Norsk Riksmålsordbok eller Sprogbibelen[trenger referanse] er et omfattende ordboksverk over det norske riksmål. Det ble først utgitt av Riksmålsvernet mellom 1937 og 1957 i fire bind,[4][5][6][7] og var hovedsakelig basert på dugnadsarbeid fra mange av landets ledende språkforskere. Annen utgave utkom i 1983 og var et opptrykk av førsteutgaven. Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur overtok ansvaret for verket i 1981 og ga sammen med Kunnskapsforlaget ut to supplementsbind i 1995.

Norsk Riksmålsordbok er en referanseordbok som søker å dokumentere alt norsk språk (tale/dialekter og skrift) som ikke er spesifikt nynorsk. Svært mange av oppslagsordene er forsynt med sitater fra norsk presse og norsk litteratur for å dokumentere og eksemplifisere bruken av ordet.

Riksmålsordboken[rediger | rediger kilde]

Riksmålsordboken er en ettbinds utgave av Norsk Riksmålsordbok, i form av en ordliste, men med fullgode forklaringer på hvert enkelt oppslagsord. Den ble opprinnelig utgitt av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur med i redaksjonen Tor Guttu, Kåre Skadberg, Inge Wettergreen-Jensen med første utgivelse i 1986. Senere utgaver er utgitt av Kunnskapsforlaget, f.eks. femte opplag i 1991.

Dette kan regnes som det moderne referanseverket til riksmål.[trenger referanse][hvem?]

Jubileumsutgaven i 2014 – Det Norske Akademis store ordbok (NAOB)[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble Norsk Riksmålsordbok, sammen med nynorskverket Norsk Ordbok, utpekt av Stortinget som «nasjonalt ordboksprosjekt», og det ble bevilget penger til at en gjennomarbeidet utgave skal utkomme til jubileet i 2014. Den nye utgaven vil ha tittelen Det Norske Akademis store ordbok – Norsk Riksmålsordbok (NAOB).[8]

Årsaken til navneskiftet er dels at ordboken nå eies av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur og dels at man vil understreke at ordboken gjelder alt norsk språk som ikke er nynorsk. Hovedredaktør for neste utgave er Tor Guttu, og utgiver er Det Norske Akademi for Språk og Litteratur i samarbeid med Kunnskapsforlaget.

Elektronisk utgave[rediger | rediger kilde]

Alle de seks bindene er, ved hjelp av optisk lesing, konvertert til XML-kodet tekst og gjort tilgjengelig mot betaling på Kunnskapsforlagets ordboktjeneste Ordnett.[9] Mange utdanningsinstitusjoner, bibliotek og lignende abonnerer på denne tjenesten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Ordnett – Betalingsnettsted med flere ordbøker, deriblant Norsk Riksmålsordbok.