Hopp til innhold

Norsk Riksmålsordbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Riksmålsordbok[1][2][3], annen utgave
Norsk Riksmålsordbok[4][5][6][7], første utgave

Norsk Riksmålsordbok er et omfattende ordboksverk over det norske riksmål, utgitt mellom 1937 og 1995 i seks bind. Verket dannet senere grunnlaget for den elektroniske ordboken Det Norske Akademis ordbok, utgitt i 2018.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norsk Riksmålsordbok ble først utgitt av Riksmålsvernet mellom 1937 og 1957 i fire bind,[4][5][6][7] og var hovedsakelig basert på dugnadsarbeid fra mange av landets språkforskere. Annen utgave utkom i 1983 og var et opptrykk av førsteutgaven. Det Norske Akademi for Språk og Litteratur overtok ansvaret for verket i 1981 og ga sammen med Kunnskapsforlaget ut to supplementsbind i 1995.

Elektronisk utgave[rediger | rediger kilde]

Alle de seks bindene ble, ved hjelp av optisk lesing, konvertert til XML-kodet tekst og ble gjort tilgjengelig mot betaling på Kunnskapsforlagets ordboktjeneste Ordnett.[8] Mange utdanningsinstitusjoner, bibliotek og lignende abonnerte på denne tjenesten.

Det Norske Akademis ordbok[rediger | rediger kilde]

I stortingsmeldingen Kjelder til kunnskap og oppleving (nr. 22, 1999–2000) skrev Kulturdepartementet at man tok sikte på å avslutte fire nasjonale oppslagsverk til tohundreårs-markeringen av Grunnloven i 2014, blant dem Norsk Riksmålsordbok. Arbeidet med en revisjon av Norsk Riksmålsordbok begynte i 1999 og ble fullført etter tyve års arbeid i 2018. Det ble snart klart at det ville dreie seg om et helt nytt og vesentlig mer omfattende ordboksverk, med Norsk Riksmålsordbok som basis. Det nye verket fikk tilstrekkelig finansiering fra 2015, og ble publisert under navnet Det Norske Akademis ordbok.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Norsk Riksmålsordbok er en referanseordbok som søker å dokumentere alt norsk språk (tale/dialekter og skrift) som ikke er spesifikt nynorsk. Svært mange av oppslagsordene er forsynt med sitater fra norsk presse og norsk litteratur for å dokumentere og eksemplifisere bruken av ordet.

Riksmålsordboken[rediger | rediger kilde]

Riksmålsordboken er en ettbinds utgave av Norsk Riksmålsordbok, i form av en ordliste, men med fullgode forklaringer på hvert enkelt oppslagsord. Den ble opprinnelig utgitt av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur med i redaksjonen Tor Guttu, Kåre Skadberg, Inge Wettergreen-Jensen med første utgivelse i 1986. Senere utgaver er utgitt av Kunnskapsforlaget, f.eks. femte opplag i 1991.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Ordnett – Betalingsnettsted med flere ordbøker, deriblant Norsk Riksmålsordbok.