Hopp til innhold

Ordnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordnett
Nettstedwww.ordnett.no
Type nettstedNettordbok, norsk ordbok
Tilgjengelige språknorsk
Lansert2004

Ordnett er en norsk, elektronisk språktjeneste. Den finnes tilgjengelig på Internett og som nedlastbart produkt (programmet Ordnett Pluss til PC/Mac, og apper til telefon/nettbrett med Android og iOS).

Det finnes 50 ordbøker i Ordnett. De fleste av disse ordbøkene er norske eller engelske, men det er også tyske, franske og spanske, italienske, portugisiske, svenske, russiske, kinesiske og arabiske ordbøker. Tjenesten har også et godt utvalg fagordbøker, som teknisk ordbok (for engelsk og tysk), medisinsk ordbok (engelsk og norsk) og økonomisk ordbok (engelsk).

Ordnett publiserer også ordbøker fra andre europeiske forlag: flere ettspråklige engelske ordbøker fra Oxford University Press, en ettspråklig fransk ordbok fra Le Robert, en ettspråklig spansk ordbok fra Larousse samt en ettspråklig tysk ordbok fra Pons.

Ordnett er en betalingstjeneste, tilgjengelig både som online, offline og applikasjonsløsning.

Følgende språkkombinasjoner tilbys i Ordnett:

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ordnett er utviklet av Kunnskapsforlaget, og ble lansert i april 2004. I starten var det bare 6 ordbøker i tjenesten, deriblant Bokmålsordboka. Denne ble fjernet og erstattet med den større Norsk ordbok i desember 2005. I 2017 ble denne erstattet av Stor norsk ordbok, som er den norske ordboken med flest oppslagsord. Etter dette har utvalget vokst, og det er i dag 50 ordbøker tilgjengelig, på 11 forskjellige språk og innen flere fagområder som økonomi, medisin og teknikk.

Frem til våren 2011 var en Bokmålsordboka/Norsk Ordbok gratis tilgjengelig.

I juni 2011 ble Ordnett lansert i nytt grensesnitt, med bl.a. et helt nytt søk. Også i 2017 gjennomgikk nettstedet endringer i funksjonalitet og design.

Programvare[rediger | rediger kilde]

I 2007 ble det lansert et eget program for Ordnett, kalt Ordnett Pluss, som lastes ned fra Ordnett og installeres på en datamaskin. Fra datamaskinen kan man søke i ordbøkene uten Internett-tilkobling. Programmet er laget for datamaskiner med Windows operativsystem, men det finnes også versjoner for Apple Macintosh og Linux. Oppdateringer av både dataprogrammet og ordbøkene kan senere skje over Internett.

Apps[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble de første ordbok-appene lansert i App Store, etterhvert også i Google Play. De første appene ble lansert som Kunnskapsforlagets Apper, men endret navn i 2012 til Ordnett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata