Radikalt bokmål

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Radikalt bokmål er en betegnelse på bokmålet som benytter de formene som kalles «radikale», og som står nærmere nynorsk og de norske dialektene enn det som er tilfellet med «moderat bokmål» og riksmål. De to sistnevnte skiller seg fra radikalt bokmål ved at de i større grad baserer seg på skriftkontinuiteten tilbake til dansk. Enkelte ganger finner man betegnelsen «radikal» satt i anførselstegn[1][2] eller med tilføyelsen «såkalla»/«såkalt»[3][4], men begrepet er i bruk blant både tilhengere og motstandere av målformen.

Fra 1938 og gjennom større deler av etterkrigstida fremmet myndighetene aktivt nynorsknære språkformer i bokmål for å skape det planlagte språket samnorsk. Utafor deler av statstjenesten (særlig skoleverket) har radikalt bokmål aldri fått noen særlig oppslutning, og har vært svært lite brukt i pressen og litteraturen. Etter liberaliseringa av bokmål fra 1981 og framover, som innebar tilnærmelse til riksmålet igjen, har radikalt bokmål blitt ytterligere marginalisert.

Tradisjonelt radikalt bokmål bruker former som vatn, ramn, fram og botn, mens det på riksmål het vann, ravn, frem og bunn. Riksmålsformene ble tillatt i bokmålsnormeringa i 1981 og da kalt moderat bokmål.

Karakteristikker[rediger | rediger kilde]

Det som tydeligst kjennetegner radikalt bokmål er den hyppige bruken av a-endelser. I motsetning til konservativt bokmål ser man a-endelser i preteritumforma av ei rekke verb (kasta istedenfor kastet) og a-endelse til fordel for -ene i bestemt flertall av intetkjønnsverb (åra istedenfor årene). Man ser òg naturligvis a-endelser i entall hunkjønnssubstantiv i bestemt form (tida istedenfor tiden), da radikalt bokmål konsekvent bruker hunkjønnet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bokmål, Store norske leksikon
  2. ^ Landslaget for språklig samling Arkivert 2. mai 2009 hos Wayback Machine., samnorsk.no
  3. ^ Filologiske språkteknokratar Arkivert 6. mai 2006 hos Wayback Machine., nynorsk.no
  4. ^ Kua eller kuen?, klassekampen.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]