Hopp til innhold

Norsk ordbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For ordboken med samme navn for dialekter og nynorsk se Norsk Ordbok, for Ivar Aasens bok fra 1873 se Norsk Ordbog

Norsk ordbok er en ordbok for riksmål og moderat bokmål. Ordboken er utarbeidet av Tor Guttu og utgitt av Kunnskapsforlaget.

Førsteutgaven ble utgitt i 1993 under tittelen Norsk Illustrert Ordbok,[trenger referanse] fra 1998 heter den Norsk ordbok med undertitlene riksmål og moderat bokmål og med 1000 illustrasjoner. Den er en videreføring av Riksmålsordboken fra 1977 – en bok av dictionary-typen som var den første i sitt slag i Norge. Ordboken er også utgitt under navnet Aschehoug og Gyldendals store norske ordbok, i samme format som Store norske leksikon.

Verket inneholder over 1000 illustrasjoner for å vise hva et oppslag betyr der det er vanskelig forklare det med ord. Ordboken tar for seg både riksmål og moderat bokmål. Riksmålsord og -former er markert med en trekant for å skille ordet fra gjeldende bokmålsrettskrivning.

Annenutgaven fra 2005 er på over 1300 sider og inneholder over 81 000 oppslagsord. Riksmålsnormalen er gjennomgått av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur (2002) og justert på noen punkter. De moderate bokmålsformene er revidert på bakgrunn av Norsk språkråds vedtak fra 2003, stadfestet av Kultur- og kirkedepartementet i 2005.

Digital utgave[rediger | rediger kilde]

Norsk ordbok inngår i språktjenesten Ordnett. Riksmålsformene er der erstattet av bokmålsformer.[trenger referanse]


Autoritetsdata