Orbis Pictus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tittelbladet på Orbis Pictuslatin og tysk fra 1658.
Oppslag fra Orbis Pictus med tekst på engelsk og latin.

Orbis Pictus eller egentlig Orbis Sensualium Pictus («Den sansbare verden i bilder») er et billedleksikon fra 1658 skrevet for barn av den tsjekkiske pedagogen Johann Amos Comenius (Jan Ámos Komenský). Boka har av flere blitt ansett som den første bildeboka beregnet for barn.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Orbis Pictus er delt i 150 kapitler med forklarende tekst og illustrasjoner utført som tresnitt. Boka dekker en rekke fagfelt:

Historie[rediger | rediger kilde]

Orbis Pictus ble opprinnelig utgitt på latin og tysk i Nürnberg i Tyskland i 1658, og ble ganske snart spredt rundt på skoler i Tyskland og andre land. Den første engelskspråklige versjonen kom i 1659, mens den første flerspråklige utgaven kom på både latin, tysk, italiensk og fransk i 1666. Den første tsjekkiske oversettelsen ble gitt ut i 1685 av forlaget Breuer i Levoča i Tsjekkia. Det var en flerspråklig utgave på tsjekkisk, latin, tysk og ungarsk. Mellom 1670 til 1780 kom boka på enda flere språk og i utgaver med utvidet tekst og nye illustrasjoner.

Orbis Pictus har hatt stor betydning for pedagogikk og undervisning rettet mot barn og blir av flere betraktet som en forløper for både audio-visuelle hjelpemidler i klasserommet og moderne bildebøker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]