Johann Amos Comenius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Amos Comenius
Johan amos comenius 1592-1671.jpg
FødtComenius
28. mars 1592
Mähren
Død15. november 1670 (78 år)
Amsterdam
Gravlagt Noord-Holland
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg (16131614)
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Skribent, språkforsker, presbyter, teolog, pedagog, filosof, forsker, lærer
Nasjonalitet Tsjekkia

Johann Amos Comenius (født 28. mars 1592, død 15. november 1670), også Jan Amos Komensky eller John Amos Komensky, var en tsjekkisk pedagog, kjent fra det pedagogiske reformarbeidet på 1600-tallet. Hans mest berømte lærebok Verden i bilder fra 1638, ble den første illustrerte læreboka i verden. Han har gitt navnet sitt til Comenius, et EU-program som gir støtte til europeisk samarbeid til barnehager og skoler.

Hans religiøse oppfattelse og hans aktive involvering i De bøhmiske brødre førte til en konflikt med den katolske kirke. På Comenius' tid var den katolske kirke i gang med en motreformasjon i det nåværende Tsjekkia fordi området tidligere hadde valgt en protestantisk kurs (Jan Hus). Som prest og biskop for De bøhmiske brødre som ble oppfattet som kjettere av den katolske kirke – medførte det først skjul og siden landflyktighet for både ham selv, hans familie og hans menighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)