Operasjonssone Alpenvorland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operationszone Alpenvorland
Operasjonssone Alpenvorland
Administrativt distrikt under Tyskland
Flag of Italy (1861–1946).svg
1943 – 1945 Flag of Italy (1861–1946).svg
Flagg Våpen
Flagg Våpen
Plasseringa til Operasjonssone Alpenvorland
Hovedstad Bozen
Styreform Kommissariat
Høykommissær
 - 1943-1945 Franz Hofer
Historisk periode Andre verdenskrig
 - Grunnlagt 1943
 - Opphørte 1945
I dag en del av Italia Italia

Operasjonssone Alpenvorland (tysk: Operationszone Alpenvorland (OZAV), italiensk: Zona d'operazione Prealpi) var et tysk distrikt sør for Alpene etablert under andre verdenskrig i 1943.[1] Distriktet bestod av de tidligere italienske provinsene Belluno, Sør-Tyrol og Trentino, og ble opprettet samme dag som Operasjonssone Adriaterhavskysten.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

OZAV ble styrt av høykommissær Franz Hofer og hovedstaden i regionen var Bozen. Sonen ble administrert som det var en del av Reichsgau Tirol-Vorarlberg. Hofer, som også var landeshauptmann i Tirol-Vorarlberg, ville slå sammen operasjonssonen med sitt reichsgau slikk at man kunne få en gjenforening av Tirol og vinne tilbake landområder som Østerrike-Ungarn tapte til Italia etter første verdenskrig.[2] Denne sammenslåingen fant ikke sted ettersom Adolf Hitler ville vise hensyn til Benito Mussolini. Den italienske sosialrepublikk som ble styrt fra Salò hadde praktisk talt ingen innflytelse over operasjonssonene som var under tysk kontroll.[3]

Tyskerne tvang den etnisk italienske Podestà i Sør-Tirol til å resignere. De ble erstattet av tyskspråklige borgere som ble rekruttert fra den tyske lokalbefolkningen og var vennlig innstilling til det tredje riket.[4] I september 1943 ble det tyske språket gitt en formell lik status i distriktet som italiensk.[4] Tyske og ladinske gate- og lokalnavn ble fremvist på lik linje med italiensk. Fascistiske og italiensk språklige aviser ble stengt og det ble forbudt å importere aviser fra den italienske sosialrepublikk. Det italienske fascist partiet ble forbudt og det ble innført lover som begrenset immigrasjon av italienere for å forsøke å stoppe de som prøvde å unnslippe militærtjenesten for den italienske sosialrepublikk.[4] Disse tiltakene var en sterk motsetning til den sterke italieniserings prosessen som var blitt utført av den italienske regjeringen siden 1920-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ After the German surrender, Bozen was put under military occupation by the United Nations and given back to Italy only in 1947 when it had become a Republic.
  2. ^ *Steininger, Rolf (2003). South Tyrol: a minority conflict of the twentieth century. New Brunswick, N.J., U.S.A: Transaction Publishers. s. 68. ISBN 0-7658-0800-5. 
  3. ^ Steininger 2003, s. 69
  4. ^ a b c Steininger 2003, s. 71