Reichskommissariat Niederlande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rijkscommissariaat Nederland
Reichskommissariat Niederlande
Reichskommissariat under Tyskland
Flag of the Netherlands.svg
1940 – 1945 Flag of the Netherlands.svg
Flagg Våpen
Flagg Våpen
Plasseringa til Nederland
Hovedstad Amsterdam
Styreform Sivil okkupasjonsforvaltning
Rikskommissær
 - 1940-1945 Arthur Seyss-Inquart
Historisk periode andre verdenskrig
 - Grunnlagt 1940
 - Opphørte 1945
I dag en del av Nederland Nederland

Reichskommissariat Niederlande (Nederlandsk: Rijkscommissariaat Nederland) var den Sivile okkupasjonsforvaltningen i det tysk okkuperte Nederland under andre verdenskrig. Forvaltningens fulle navn var Reichskommissariat für die besetzten niederländischen Gebiete. Administrasjonen var ledet av rikskommissær Arthur Seyss-Inquart, som også var den siste kansleren av Østerrike før landet ble annektert av Tyskland.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tyskerne innledet invasjonen av Nederland den 10. mai 1940. Etter bare fire dagers kamper kapitulerte de nederlandske strykene den 14. mai. Samme dag flyktet den nederlandske regjeringen til London. Wilhelmina av Nederland hadde flyktet dagen i forkant.[1] Den 20. mai ble en militær administrasjon ledet av Militärsbefehlshaber Alexander von Falkenhausen implementert i de okkuperte områdene. Militær administrasjonen ble raskt oppløst og erstattet av en sivil administrasjon under ledelse av Rikskommissær Arthur Seyss-Inquart. Adolf Hitler valgte en sivil forvaltning fremfor en militær forvaltning på grunn av at han anså nederlenderne som en del av den ariske rase.

Strategi og Policy[rediger | rediger kilde]

I de innledende fasene av den tyske okkupasjonen planla nazistene å støtte det nederlandske nasjonalsosialistiske partiet NSNAP. NSNAP støttet åpent inkorporeringen av Nederland inn i Tyskland.[2] Partiet fikk stor dekning i nazistiske aviser og etablerte en egen nederlandsk versjon av Hitlerjugend. NSNAP oppnådde liten støtte av det nederlandske folket, noe som gjenspeiler at partiet bare fikk 998 stemmer ved regjeringsvalget i 1937. Partiet ble etterhvert ansett som politisk svake av tyskerne.

NSNAP ble etterhvert betraktet av tyskerne som å være politisk ubrukelig og gikk over til å støtte det fascistiske partiet Den nasjonalsosialistiske bevegelsen i Nederland (NSB) ledet av ledet av Anton Mussert. Den 14. desember 1941 ble alle politiske partier i Nederland forbudt unntatt NSB og dermed ble NSNAP oppløst.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shirer, William L (1960). The Rise and Fall of the Third Reich. New York: Simon & Schuster. s. 723. ISBN 0-671-62420-2. 
  2. ^ Orlow, Dietrich (2008). Nazi Party 1919-1945: A Complete History. Enigma Books. s. 420-421. ISBN 0982491190. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • L. de Jong (1969–1991). Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Staatsuitgeverij, Haag.