Operasjon Leader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hangarskipet USS «Ranger» (CV-4) sør for Bodø i oktober 1943. Operasjonen var basert på etterretning blant annet fra den norske motstandsmannen Ole Snefjellå.

Operasjon Leader var et vellykket luftangrep utført av fly fra den amerikanske marinen mot tysk skipsfart i nærheten av Bodø, Norge, 4. oktober 1943, under andre verdenskrig. Raidet ble utført av fly fra hangarskipet USS «Ranger», som på den tiden var knyttet til den britiske Home Fleet. De amerikanske flygerne oppdaget mange tyske og norske skip i dette området, og antas å ha ødelagt fem og skadet sju. To tyske fly som lette etter den allierte flåten ble også skutt ned. Tre amerikanske fly ble ødelagt i kamp under operasjonen, og et annet krasjet under landing.

Angrepet fulgte etter en to års pause i alliert hangarskips operasjoner mot Norge, og overrasket de tyske styrkene. Valg av målområdet ble gjort på grunnlag av etterretning fra dekoding av tyske radiosignaler og rapporter fra norske Secret Intelligence Service-agenter (særlig Ole Snefjellå og Erling Moe i stasjonen Crux III på Renga). En norsk navigatør var med i angrepstyrken for å gi råd om lokal geografi[1]. Selv om historikere har funnet det vanskelig å fastslå det nøyaktige antallet skip senket, skadet Operasjon Leader den tyske krigsinnsatsen med et betydelig inngrep i konvoisystemet i regionen og reduserte forsendelser av malm.

Flystyrken bestod av Grumman F4F Wildcat jagerfly , Douglas TBD Devastator torpedofly fra blant annet Torpedo Squadron 4 (VT-4) og Grumman TBF Avenger torpedofly. I tillegg var det med fly av typen Douglas SBD Dauntless i angrepet, en flytype brukt til oppklaring og stupbombing. Under angrepet på skipstrafikken i Bodøområdet ble ett av disse flyene, nr.19, skutt ned av tysk luftvern og styrtet i sjøen like vest for dagens flyplass. I pinsen 1990 ble vraket lokalisert av medlemmer av Bodø Luftfartshistoriske Forening. Dykkerklubben Sjøstjerna kom inn i bildet og hentet opp levningene av mannskapet i forståelse med den amerikanske ambasaden. Levningene ble brakt tilbake til USA og gravlagt der. Det hører med til historien at daværende president George W Bush engasjerte seg personlig i saken.

Home Fleet gikk ut fra Scapa Flow den 2. oktober 1943. Den britiske delen av styrken bestod av slagskipene HMS «Duke of York», Frasers flaggskip og HMS «Anson», den lette krysseren HMS « Belfast» og syv e. Den amerikanske delen bestod av Ranger, USS «Tuscaloosa» og fire jagere. Styrken ble ikke oppdaget av tyske styrker under deres reise nordover, og kom på angrepsposisjon for Rangers luftving ca 230 km av Bodø like før daggry den 4. oktober.

Referanser[rediger | rediger kilde]