Oliver Leese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oliver Leese
Lieutenant General Sir Oliver Leese, commander of the British Eighth Army in Italy, 30 April 1944. TR1759.jpg
Født27. oktober 1894
London
Død22. januar 1978 (83 år)
Llanrhaeadr-ym-Mochnant
Utdannet ved Eton College, Staff College, Camberley
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, kommandørridder av Order of the Bath, legionær av Legion of Merit, Distinguished Service Order

Leese (høyre) sammen med Henry Maitland Wilson i Italia 30. april 1944

Oliver William Hargreaves Leese, 3rd Baronet (født 27. oktober 1884, død 22. januar 1978) var en britisk general under andre verdenskrig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Leese gikk ved Ludgrove School og senere ved Eton College. Han gikk inn hæren da første verdenskrig brøt ut og tjenestegjorde ved Coldstream Guards fra 15. mai 1915. Leese ble såret tre ganger under slaget ved Somme i 1916 og ble høyt dekorert for sin innsats i felt. Etter krigen ble han i hæren og gikk ved Staff College, Camberley i perioden 1927 til 1928.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble Leese i 1940 sjef for 20th Guards Brigade i forsvaret av Boulogne under slaget om Frankrike. Han ble da utnevnt til generalmajor og sjef for 15. skotske divisjon i 1941. Han ble senere sjef for British Guards Armoured Division da denne ble opprettet. Senere samme år deltok han i ørkenkrigen i Nord-Afrika i kampene mot Erwin Rommels Afrikakorps. Han ble utnevnt til generalløytnant og sjef for det britiske XXX korps.

Leese ble Berhard Montgomery etterfølger da denne forlot den britiske Åttende armé i januar 1943 for å delta i forberedelsen av den allierte invasjonen i Nordmanie. Leese var sjef for den Åttende armé ved slaget om Monte Cassino og kampene om Gustavlinjen fram til mai 1944, og ved Den gotiske linjen senere i 1944.

I september 1944 ble han sent til Burma som britisk øverstkommanderende for landsstyrkene i det sørøstlige Asia. Han anså den eksisterende kommandostrukturen for å være ineffektiv og utnevnte tidligere medarbeider fra Åttende armé for å innføre den arbeidsformen de hadde hatt der også i Sørøst-Asia.

Sjefen for Fjortende armé, William Slim hadde hatt stor suksess med utviklingen av denne og hadde sørget for gjenerobring av Imphal og senere av Rangoon, noe som førte til at han sørget for å knuse de japanske styrkene i Burma. Leese besøkte Slim og ga uttrykk for at Slim ville bli overført fra sin daværende kommando (og bli erstattet av Philip Christison) for å arbeide for å styrke de britiske stillingene i Burma.

Det er motstridende oppfatningen om hva som så skjedde. Leese har hevdet at han trodde at Slim var utslitt og ønsket en mindre arbeidsbyrde. Leese hadde ikke myndighet til å forflytte Slim og Slim hadde tilstrekkelige politiske kontakter til å forhindre at det skjedde. En annen synsvinkel kan være at Leese fortalte Slim om dennes nye utnevnelse, men at Slim umiddelbart tolket dette som at han ble avsatt, og nektet å akseptere sin nye jobb. Da det ble kjent innen Fjortende armé at Slim angivelse skulle bli beordret bort, ble det tilløp til mytteri og flere offiserer truet med å søke seg bort.

Leese ble nødt til å gjeninnsette Slim da øverstkommanderende for Sørøst-Asia, Louis Mountbatten ikke støttet Leese. Mountbatten tok i stedet kontakt med øverstkommanderende for hæren, Chief of the Imperial General Staff, Alan Brooke og de ble i stedet enige om at Leese skulle forflyttes. Han ble erstattet av Slim.

Leeses meritter med Åttende armé viste hans gode evner, men da han ikke lyktes i Sørøst-Asia kan det skyldes at han ikke var kjent med de lokale forhold, ikke kjente de personlighetene han skulle ha kommandoen over, intrigene og at han undervurderte den motstanden som hans endrede lederstil og arbeidsform på ville møte.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Leese blir mottar ridderslag ute i felt av kong Georg VI

.

Han pensjonerte seg fra hæren i 1946 og ble etter hvert en ekspert på hagebruk, og skrev bøker om kaktus.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Leese ble utnevnt til Knight Commander av Order of the Bath og kommandør av Order of the British Empire. Investiturseremonien der Leese ble slått til ridder av kong Georg VI fant sted i felt. Han ble også tildelt Distinguished Service Order og var kommandør av Order of the British Empire.

Som baronett førte han tiltaleformen sir foran sitt navn.

Referanser[rediger | rediger kilde]