Ridderslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kong Johan II av Frankrike i en ridderslagsseremoni. Miniatyr fra det tidlige 15. århundre.

Ridderslag er en handling der en fyrste i en seremoni opphøyer en person i den adelige ridderstand. Seremonien kan ta mange former, men har sitt navn etter praksisen der ridderstatusen tildeles gjennom at fyrsten lar sitt sverd berøre begge skuldre til den person som opphøyes i ridderstanden. Praksisen med ridderslag kom til på 1100-tallet. Den ble senere også knyttet til medlemskap i ridderordener.

I dagligtalen omtales noen ganger utnevnelse av personer til fortjenstorden med at vedkommende er utnevnt til ridder. Utnevnelse til en fortjenstorden innebærer i våre dager i de fleste land verken ridderslag eller adelstittel. Storbritannia er her et unntak da utnevnelse til enkelte av dette landets ordener i noen tilfeller samtidig også medfører at vedkommende mottar ridderslag av dronningen. Ridderslaget medfører da ikke-arvelig adelskap som en del av den lavadelige ridderstanden. I de fleste andre land er ridder betegnelsen på den laveste klasse av fortjenstordener uten at dette medfører ridderslag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Boulton, D'Arcy Jonathan Dacre: The knights of the crown. The monarchical orders of knighthood in later medieval Europe, 1325–1520, 2. utgave, Boydell Press, 2000
  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s 13–14