Hopp til innhold

Oligosakkarid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inulin (oligosakkarid)

Oligosakkarider (gr. oligo = «få»; lat. sacchara = «sukker») er et samlebegrep for enkle sukkerarter (sakkarider) som består av 2-10 monosakkarider. Eksempler på slike sukkerarter er fruktose, galaktose, maltose, mannose, melibiose, raffinose, stachyose, verbascose.

Olisakkarider er oppløselige kostfibre som ikke danner gel, men fungerer som viktig næring for bakteriene i fordøyelseskanalen til dyr og mennesker.

Eksempler på oligosakarider[rediger | rediger kilde]

Frukto-oligosakkarider (FOS) og inulin, som finnes i en rekke grønnsaker (blant annet i sikori, løk og asparges), består av korte kjeder med fruktosemolekyler. Inulin er imidlertid mer komplekst og inneholder flere polymerer (altså antall monosakkarider i molekylet) enn FOS. Inulin og oligofruktose brytes ikke ned i kroppen slik som stivelse, men passerer ufordøyd fra munnhulen gjennom magesekken og tynntarmen til tykktarmen, der de fordøyes av tykktarmsbakteriene til eget bruk gjennom fermentering (også kalt gjæring). Begge blir fullstendig nedbrutt som kortkjedete fettsyrer og melkesyre som gir noe energi (1,5 kcal per gram).

Manno-oligosakkarider (MOS), som består av korte kjeder med mannosemolekyler, er mye benyttet i dyremat (eksempevis hundemat og kattemat) for å fremme sunn fordøyelse og øke prestasjonsnivået, erverves helst fra celleveggen til ølgjærceller (Saccharomyces cerevisiae). Også galakto-oligosakkarider (GOS) opptrer naturlig og består av korte kjeder med galaktosemolekyler, men disse kan bare delvis fordøyes av mennesker.