Ølgjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Ølgjær
Nomenklatur
Saccharomyces cerevisiae
Populærnavn
Ølgjær
Klassifikasjon
RikeSopper
RekkeSekksporesopper
KlasseGjærsopper
OrdenGjærsoppordenen
FamilieSaccharomycetaceae
SlektSaccharomyces

Ølgjær (Saccharomyces cerevisiae) er en gjærsopp i slekten saccharomyces som brukes til overgjæret øl. Flere andre gjærsopper i samme slekt benyttes også til gjæring av øl. Den er en viktig modellorganisme for eukaryoter og har ført til mange oppdagelser av gen i pattedyr.[1]

I Norge finnes ølgjær på frukt og råvarer som inneholder sukkerholdige plantesafter, slik som epler, andre frukter og honning.[2]

Bruk ved brygging[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: ølbrygging

Blanding av kiselgur og gjær etter filtrering av øl

Ølgjær gjør at enkelte karbohydrat blir gjæret til etanol (alkohol). Av og til blir ølgjær kalt bryggerigjær,der gjærsoppen blir drept, mens enzymer og vitaminer fortsatt er uskadde.[trenger referanse] Ølgjær er rikt på B-vitamin.

En gjærcelle

I forbindelse med ølbrygging er det ølgjær som kalles overgjær og en annen art som kalles undergjær. Overgjær danner et skum på toppen av væsken under gjæringsprosessen og kan skape høyere alkoholinnhold og mer fruktig og søtere øltyper. Undergjær blir brukt til lagerøl. Denne gjærtype produserer mer sukker, og har skarpere smak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Replicative and chronological aging in Saccharomyces cerevisiae». Cell Metab. 16 (1): 18–31. 2012. PMC 3392685Åpent tilgjengelig. PMID 22768836. doi:10.1016/j.cmet.2012.06.002. 
  2. ^ «Nofima.no, Kveik». Arkivert fra originalen 30. november 2020. Besøkt 23. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]