Enkle sukkerarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Monosakkarid)
Hopp til navigering Hopp til søk

Enkle sukkerarter, eller monosakkarider (sukkerenheter) som de ofte kalles, er karbohydrater som består av enkle molekyler med 3-7 karbonatomer (som oftest 5 eller 6). Det er vanligvis fargeløst, vannløselig og består av krystallisk tørrstoff. Monosakkarider inngår som byggesteiner i sammensatte sukkerarter og er den enkleste formen for karbohydrat.

Monosakkarider med 7 karbonatomer benevnes gjerne som heptoser (eksempelvis sedoheptulose). Monosakkarider med 6 karbonatomer benevnes gjerne som heksoser (eksempelvis glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker) og galaktose, som alle er rike på energi). Monosakkarider som har 5 karbonatomer benevnes som pentoser (eksempelvis ribose og deoksyribose som inngår i dannelsen av nukleinsyrene RNA (ribonukleinsyre) og DNA (deoksyribonukleinsyre)). Monosakkarider med 4 karbonatomer benevnes som tetroser (eksempelvis D-erytrose-4-fosfat). Monosakkarider med 3 karbonatomer, det enkleste karbohydratet, benevnes som trioser (eksempelvis glyceraldehyd).

glukose + fruktose → sukrose (rørsukker)

glukose + glukose → maltose

glukose + galaktose → laktoseChemistrylogo.svgDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.