Stockholms konserthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°20′06″N 18°03′48″Ø

Konserthuset 2006

Stockholms konserthus er oppført ved Hötorget i Stockholm, på hjørnet av Kungsgatan og Sveavägen. Konserthuset ble bygget i årene 1924-26, etter tegninger av arkitekt Ivar Tengbom. Huset har 1 776 publikumsplasser, og regnes som et høydepunkt i klassisismen fra 1920-tallet i Sverige.

Stockholms konserthus er åsted for utdelingen av Nobelprisene i medisin, fysikk, kjemi og litteratur.[1]

Arkitektkonkurransen og byplanen[rediger | rediger kilde]

Arkitektkonkurransen om Stockholms ny konserthus ble avsluttet i januar 1921.[trenger referanse] Byplanen var blitt utarbeidet av Albert Lilienberg spesielt for konkurransen. Ifølge planen skulle den nye kulturinstitusjonen ligge på hjørnet Kungsgatan og Sveavägen. Sveavägen endte på den tiden ved Kungsgatan, og det nye konserthuset skulle dermed et fondmotiv i Sveavägen. I et skisseforslag til byplanen ble hovedentréen mot Sveavägen snudd. Forsaget ble sterkt kritisert, blant annet av arkitekt Gunnar Asplund. I fagtidsskiftet Arkitektur skrev han blant annet “om man vände huvudfasaden mot Hötorget /…/ skulle huvudfasaden framträda monumentalt, den skulle bli solbelyst och torghandeln skulle bilda en pittoresk motvikt mot kolonnernas stränghet.” Asplunds forslag ble tatt til følge. Konserthuskonkurransen ble vunnet av Ivar Tengbom, mens Erik Lallerstedt kom på andreplass.

Bygningsbeskrivelse[rediger | rediger kilde]

I Stockholms konserthus utdeles 10. desember hvert år, Nobelprisen i medisin, fysikk, kjemi og litteratur. Stockholms konserthus ble parallelt med konsertvirksomheten også benyttet som teater under navnet Konserthusteatern, under ledelse av skuespilleren Gösta Ekman d.e. og regissøren Per Lindberg.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Konstnärer - Byggnaden – Stockholms Konserthus». Arkivert fra originalen 2016-06-16. Besøkt 13. juli 2016.