Olav (2011)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav
Generell informasjon
Utgivelsesår2011
Prod.landNorge Norge
Lengde28 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense11 år (2011) (Norge)
Bak kamera
RegissørRoar Uthaug
ManusforfatterStian Hansen
MusikkSmartsound
SjeffotografStian Hansen
Torkil Hansen
Jonas Langset Hustad
Sprettert Media
KlippStian Hansen
Foran kamera
MedvirkendeKristofer Hivju
Trond Heien
Prod.selskapOlavsfestdagene

Olav er en norsk dokumentarfilm produsert av Stian Hansen. Filmen hadde premiere i forkant av Olavsfestdagene 2012. Rollen som Olav den hellige spilles av Kristofer Hivju.

Filmen handlet om helgenkongen som kristnet store deler av Norge, og døde i ved slaget ved Stiklestad. Filmen beskriver Olavs innflytelse på norsk kultur, samfunn og tro fram til de moderne Olavsfestdagene.

Deler av filmen ble spilt inn på Stiklestad i Nord-Trøndelag. Skuespillere og statister fra Spelet om Heilag Olav i 2011 var også statister under filminnspillingen. Filmen ble produsert av og for Olavsfestdagene, som har stått for distribusjon.

Filmen er en historisk dokumentar. Den blander rekonstruerte scener med nye opptak av historiske bygg og gjenstander, Trondheim by og Olavsfestdagene. Opptakene er gjort med blant annet Sony EX1, Canon 5D og Canon 550D. Filmen er redigert i Premiere Pro[1].

Filmen er gitt ut på DVD, og er tilgjengelig blant annet gjennom festivalen og i butikker i trondheimsområdet. Filmen er på norsk, engelsk, tysk, fransk, spansk og russisk[2] .

Handling[rediger | rediger kilde]

Olav Haraldsson ble født i år 995. Han var etterkommer av Harald Hårfagre, Norges første konge. Borgerkrig og strid om kongekronen holdt landet delt. Olav dro i ung alder på sine første vikingtokt, og ble kjent med den kristne tro. Han lot seg døpe i Frankrike, og forkastet sine hedenske skikker.

Tilbake i Norge brukte Olav kløkt, diplomati og krig for å samle landet under seg selv og sin tro. Kongen av Danmark og Norge, Knut II av Danmark, ville også kontrollere Norge. Norske og utenlandske stormenn stilte seg sammen mot Olav. I år 1031 ved Stiklestad møttes partene i krig, og Olav falt.

Hans liv, død og martyrdom inspirerte nordmennene. Liket av Olav ble oppbevart i Nidarosdomen, som ble et politisk og religiøst maktsentrum for store deler av Europa gjennom middelalderen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]