Ola Listhaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ola Listhaug
Født30. april 1949[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Universitetet i TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, statsviterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Det Kongelige Norske Videnskabers SelskabRediger på Wikidata

Ola Listhaug (født 30. april 1949 i Ørskog kommune) er en norsk sosiolog og statsviter.

Etter studier i sosiologi, statsvitenskap og sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo i årene 1969 til 1971 ble Listhaug i 1972 mag.art. i sosiologi fra Universitetet i Trondheim. I 1988 ble han dr.philos. på avhandlingen Citizens, parties and Norwegian electoral politics 1957-1985 : An empirical study.

Listhaug har siden 1971 vært ansatt ved Universitetet i Trondheim, fra 1992 som professor ved Institutt for sosiologi og statsvitskap. Han har vært sentral i oppbygningen av det statsvitenskapelige forskningmiljøet ved Universitetet i Trondheim, nå Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og var samtidig leder for Institutt for sosiologi og statsvitenskap i en årrekke. Siden 2002 har Listhaug vært knyttet til Centre for the Study of Civil War (CSCW) ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Studier av politisk atferd, valg og velgeratferd har stått sentralt i Listhaugs forskning. Han har en omfattende vitenskapelig produksjon. Listhaug har mottatt en rekke priser for sine arbeider, blant annet American Political Science Associations Heinz Eulau Award for beste artikkel publisert i tidsskriftet American Political Science Review (1992).

Listhaug har og har hatt en rekke sentrale posisjoner og tillitsverv i norsk samfunnsforskning. Han er innvalgt i Det norske videnskaps-akademi, Den historisk-filosofiske klasse, Gruppe 10: Sosialøkonomi, sosiologi og statsvitenskap som ett av 16 ordinære medlemmer i denne gruppen. Fra 2004 til 2006 var han medlem av styret for Ludvig Holbergs minnefond.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12986062n, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]