Hopp til innhold

Skjoldkreps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Notostraca»)
Skjoldkreps
Nomenklatur
Triopsidae
Keilhack, 1909
Synonymi
Notostraca (Sars, 1867)
Populærnavn
skjoldkreps
Hører til
bladfotinger,
krepsdyr,
leddyr
Økologi
Antall arter: 16
Habitat: Ferskvann
Utbredelse: Alle kontinenter unntatt Antarktika
Inndelt i

Skjoldkreps er en gruppe av krepsdyr. I linneansk systematikk utgjør de familien Triopsidae, som er den eneste familien i ordenen Notostraca.

De har to fasettøyne og et tredje nauplius-øye. Den ytre morfologien ser ikke ut til å ha forandret seg siden Triops cancriformis dukket opp i trias for rundt 220 millioner år siden.

De lever av alger, detritus, bunnlevende smådyr og plankton. I Nord-Amerika og Europa klekkes de fleste individene av ubefruktede egg, og hanner er sjeldne. Andelen av hanner blir større jo lenger sør man kommer, og i tropene kan man finne populasjoner hvor hannene er i flertall.

Den eneste arten i Norge har det vitenskapelige navnet Lepidurus arcticus. På norsk heter den rett og slett skjoldkreps, som også er navnet på gruppen den tilhører.

Det er muligens tre arter i ferskvannssystemer i Norden.[1] Artene Triops cancriformis og Lepidurus apus forekommer i Europa nordover til Danmark og Sør-Sverige.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hans G Hansson, NEAT Arkivert 21. juli 2018 hos Wayback Machine. - Krepsdyrarter i Atlanterhavet og Skandinavia, South Scandinavian Marine Crustacea check-list, Tjärnö marinbiologiske laboratorium, Gøteborgs universitet, Sverige 1990, revidert 1996, utgave 1998, side 42. Besøkt 29. oktober 2017.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]