Hopp til innhold

Norsk Studentunion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norsk studentunion»)

Norsk Studentunion (NSU) (etablert som Norsk Studentsamband 1936) var en nasjonal sammenslutning av studentdemokratiene ved landets seks universiteter og seks vitenskapelige høgskoler. NSU var en nasjonal studentunion som kan sammenlignes med The National Union of Students (NUS) i Storbritannia. Organisasjonen var partipolitisk uavhengig og arbeidet for å ivareta studentenes faglige, sosiale og økonomiske interesser og rettigheter. Organisasjonen ble oppløst 22. april 2010, gjennom sammenslåing med Studentenes landsforbund.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Norsk Studentsamband ble dannet i 1936 av studentene i Oslo, Bergen, Trondheim og Ås. I starten hadde organisasjonen en tett knytning til studentsamskipnadene; lokale bolig- og velferdsorganisasjoner innstiftet første gang av Kristian Ottosen ved Universitetet i Oslo. Organisasjonen skiftet navn i 1964 til Norsk Studentunion, da tidligere president i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad), Erik Hoff, tok over som leder. ANSA ble på dette tidspunkt medlem i NSU, men ble i 1968 meldt ut av daværende president Trygve Hegnar.

NSU har vært en viktig stemme for studentbevegelsen og har hatt stor innvirkning på norsk utdanningspolitikk. Organisasjonen arbeider først og fremst med politisk påvirkning overfor norske myndigheter og utdanningsinstitusjoner. NSU har også vært med å danne viktige studentorganisasjoner som Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og International Students' Union (ISU).

Landstinget var det øverste organet i NSU og et landsstyre møttes fem ganger i året. Et arbeidsutvalg bestående av fem heltidstillitsvalgte valgt på landstinget ivaretok den daglige driften, sammen med et sekretariat på fire. Tillitsvervene i arbeidsutvalget var leder, organisasjons- og likestillingsanvarlig, internasjonalt ansvarlig, fagpolitisk ansvarlig og velferds- og studiefinansieringsansvarlig. Alle studenter ved NSUs medlemsinstitusjoner kunne stille til valg. Organisasjonens siste leder var Anne Karine Nymoen (2009–2010) fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Ny studentorganisasjon

[rediger | rediger kilde]

Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund hadde i flere år arbeidet for å utvikle et grunnlag for sammenslåing av de to studentorganisasjonene. Etter sammenslåingen av Universitetsrådet og Høgskolerådet til Universitets- og høgksolerådet (UHR), forsøkte de to studentorganisasjonene å gjøre det samme. Men ved NSUs landsting i 2002 stemte et tilstrekkelig stort mindretall mot sammenslåing og forslaget falt. En ny sammenslåingsprosess ble startet i 2005, men da sa Studentenes landsforbund nei i 2006. I 2009 ble sammenslåing av NSU og StL godtatt av organisasjonene, på tredje forsøk. 22. - 25. april 2010 ble stiftelsesmøte for den nye, samlede studentorganisasjonen i Norge, Norsk Studentorganisasjon arrangert. Kronprins Haakon Magnus deltok på stiftelsesmøtet.[1]

Medlemmer

[rediger | rediger kilde]

Generalsekretærer

[rediger | rediger kilde]

I perioden 1968-1986 hadde skiftevis stillingene organisasjonssekretær og økonomisekretær den administrative og prokuratoriske funksjonen som kontorleder. Mellom 1986 og 2003 hadde sekretariatet flat struktur uten noen fast kontorleder, men en i Arbeidsutvalget (AU), som regel nestleder, hadde personalansvar. Økonomisekretær hadde prokura. Stillingene i sekretariatet skiftet navn fra sekretær til konsulent i 1996. Fra 2003 til 2009 hadde sekretariatet en sekretariatsleder, før generalsekretær igjen ble innført i 2009.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Stiftelsesmøte 22. – 25. april 2010 Arkivert 23. mai 2010 hos Wayback Machine., Norsk Studentunion.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]