Petter Aasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter Aasen
Aasen i april 2013
FødtJens Petter Aasen
23. okt. 1952Rediger på Wikidata (71 år)
BeskjeftigelseProfessor Rediger på Wikidata
Akademisk gradCand.philol.
ph.d.
Utdannet vedUniversitetet i Trondheim
NasjonalitetNorge
ArbeidsstedUniversitetet i Sørøst-Norge
FagfeltUtdanningsvitenskap

Jens Petter Aasen (født 23. oktober 1952) er en norsk professor i utdanningsvitenskap og rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge 2007–23.

Han var først rektor ved Høgskolen i Vestfold fra 2007,[1] inntil denne fusjonerte med Høgskolen i Buskerud 1. januar 2014.[2] Høgskolen i Buskerud og Vestfold fusjonerte med Høgskolen i Telemark 1. januar 2016, og Petter Aasen fortsatte som rektor for Universitetet i Sørøst-Norge fren til ut 2023 da han ble avløst av Pia Cecilie Bing-Jonsson. I perioden 1998–2007 var han direktør ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Petter Aasen var tidligere dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Trondheim og ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Han har vært medlem av og ledet en rekke fagkomiteer, råd og utvalg på institusjonelt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Aasen har hatt utredningsoppgaver og vært rådgiver for blant annet Norges forskningsråd, Kunnskapsdepartementet, norske og svenske universiteter, Vetenskapsrådet og Statskontoret i Sverige og OECD.

Aasens forskningsfelt er utdanningspolitikk og utdanningsreformer. Han har ledet nasjonale og internasjonale prosjekter innenfor sitt fagfelt. Han er forfatter av flere bøker og en rekke artikler i norske og internasjonale tidsskrifter.

Aasen er redaktør for Nordic Journal of Studies in Educational Policy (NordSTEP). Han er styreleder for Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) og for Utbildningsvetenskapliga kommittén i det svenske Vetenskapsrådet. Han ble i 2012 utnevnt til æresdoktor ved Uppsala universitet for fremstående vitenskapelig innsats og arbeidet for å fremme utdanningsvitenskapelig forskning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Petter Aasen» (norsk). Høgskolen i Vestfold. Arkivert fra originalen 2. januar 2014. Besøkt 2. januar 2014. «Rektor ved HiVe fra 2007» 
  2. ^ «Offisielt fra statsråd 26. oktober 2012». Regjeringen. Besøkt 2. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ny stilling 
Dekan ved SVT-Fakultetet, NTNU
(1993–1997)
Etterfølger:
 Jan Morten Dyrstad