Hopp til innhold

Norsk Journalistlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norsk journalistlag»)
Norsk Journalistlag
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer938429596
Stiftet27. april 1946[1]
LandNorge
HovedkontorOslo (Oslo kommune, Norge, gate: Brugata)[2]
MedlemskapNorsk Presseforbund
Medlemmer8 500 (2024)[3]
Nettstedwww.nj.no (no)
Kart
Norsk Journalistlag
59°54′49″N 10°45′28″Ø

Norsk Journalistlag (NJ) er et frittstående fagforbund som organiserer journalister, eller som organisasjonen selv definerer det: «Medlemmer i NJ skal arbeide på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet i samsvar med Vær Varsom-plakaten.»

NJ organiserer det aller meste av landets papiravisjournalister samt en stor del av de redaksjonelle medarbeiderne i radio, TV og nettaviser. NJ nådde i 2008 en topp i medlemsutviklingen, med 9739 NJ-medlemmer.[4] Ved utgangen av 2016 var antallet 8379 medlemmer.[5]

Organisasjonen ble etablert 1. april 1946, men flere av organisasjonens 15 lokallag er mye eldre enn det. Eldst er Oslo Journalistklubb, nå NJ Oslo, hvis forgjenger Kristiania Journalistklub ble stiftet i 1894. Deretter fulgte Trondhjems Journalistklub (i dag NJ Trøndelag) i 1902, mens Bergen kom etter i 1904 med Nordre Bergenhus presseforening (dagens NJ Bergen).

I tillegg finnes lokallag for Agder, Akershus, Buskerud,, Haugesund, Innlandet, Møre og Romsdal, Nord, Sogn og Fjordane, Stavanger, Telemark, Vestfold og Østfold.

NJ har egne konsernlag for NRK, Amedia, Schibsted, Polaris Media og Mentor Media.

Frilansmedlemmene er organisert i NJ Frilans.

NJ er både en tarifforganisasjon som representerer medlemmene i forhandlinger med arbeidsgiverorganisasjonene i hovedoppgjør. Men organisasjonen driver også med mediepolitikk, dels som selvstendig aktør og kommentator, dels gjennom medieorganisasjonens fellesorgan Norsk Presseforbund.

NJ er en av eierne av etterutdanningsinstitusjonen Institutt for Journalistikk i Oslo.

NJs sekretariat ligger i Oslo, hvor det arbeider vel 20 mennesker. NJ utgir nettpublikasjonen Journalisten. Den internasjonale tilknytningen til NJ er gjennom Nordisk Journalistforbund, European Federation of Journalists og International Federation of Journalists.

Trymprisen

[rediger | rediger kilde]

Norsk Journalistlag deler ut Trymprisen til personer som har arbeidet for sine kollergers ve og vel gjennom organisasjonsarbeid. Mangeårig leder og generalsekretær i NJ, Trygve Moe (med kallenavnet «Trym»), har gitt navn til prisen, og er også den som deler ut prisen på organisasjonens landsmøte. Prisen består av et stipend på 20.000 kroner.

Formenn og ledere

[rediger | rediger kilde]

Generalsekretærer

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk Journalistlag, «Om NJ», verkets språk bokmål, besøkt 3. juli 2024[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Om NJ» (bokmål). Norsk Journalistlag. Besøkt 3. juli 2024. 
  4. ^ «Rapport fra den andre siden», Side 8, Journalisten 25. mai 2014
  5. ^ «Medlemsstatistikk - Norsk Journalistlag». www.nj.no (norsk). Besøkt 13. juli 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]