Norsk Journalistlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Norsk Journalistlag (NJ) er et frittstående fagforbund som organiserer journalister, eller som organisasjonen selv definerer det: «redaksjonelle medarbeidere som har journalistikk som hovedyrke og som i sitt daglige arbeid foretar frie journalistiske vurderinger».

NJ organiserer det aller meste av landets papiravisjournaister samt en stor del av journalistene i etermedier, som radio, TV og nettaviser. NJ nådde i 2008 en topp i medlemsutviklingen, med 9739 NJ-medlemmer.[1] Ved utgangen av 2016 var antallet 8379 medlemmer.[2]

Organisasjonen ble etablert 1. april 1946, men flere av organisasjonens 21 lokallag er mye eldre enn det. Eldst er Oslo Journalistklubb, hvis forgjenger Kristiania Journalistklub ble stiftet i 1894. Deretter fulgte Trondhjems Journalistklub (i dag Trondhjems Journalistforening) i 1902, mens Bergen kom etter i 1904 med Nordre Bergenhus presseforening (dagens Bergen Journalistlag).

I tillegg finnes lokallag for Agder, Akershus, Buskerud, Finnmark, Haugesund, Hedmark, Helgeland og Salten, Hålogaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Oppland, Sogn og Fjordane, Stavanger, Telemark, Troms, Vestfold og Østfold.

NJ har egne konsernlag for NRK, A-pressen, Edda Media, Schibsted og Polaris Media.

Frilansmedlemmene er organisert i Frilansjournalistene/NJ.

NJ er først og fremst en tarifforganisasjon og representerer medlemmene i forhandlinger med arbeidsgiverorganisasjonene i hovedoppgjør. Men organisasjonen driver også med mediepolitikk, dels som selvstendig aktør og kommentator, dels gjennom medieorganisasjonens fellesorgan Norsk Presseforbund.

NJ er en av eierne av etterutdanningsinstitusjonen Institutt for Journalistikk i Fredrikstad.

NJs sekretariat ligger i Oslo, hvor det arbeider vel 20 mennesker. NJ utgir fagbladet Journalisten. Den internasjonale tilknytningen til NJ er gjennom Nordisk Journalistforbund, European Federation of Journalists og International Federation of Journalists.

Trymprisen[rediger | rediger kilde]

Norsk Journalistlag deler ut Trymprisen til personer som har arbeidet for sine kollergers ve og vel gjennom organisasjonsarbeid. Mangeårig leder og generalsekretær i NJ, Trygve Moe (med kallenavnet «Trym»), har gitt navn til prisen, og er også den som deler ut prisen på organisasjonens landsmøte. Prisen består av et stipend på 20.000 kroner.

Formenn og ledere[rediger | rediger kilde]

Generalsekretærer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rapport fra den andre siden», Side 8, Journalisten 25. mai 2014
  2. ^ «Medlemsstatistikk - Norsk Journalistlag». www.nj.no (norsk). Besøkt 13. juli 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]