Norges herrelandslag i basketball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges herrelandslag i basketball
Nettsidehttp://www.basket.no/landslag/Sider/Seniormenn.aspx
Idrettsgren(er)BasketballRediger på Wikidata
LandNorge

Norges herrelandslag i basketball, styrt av Norges Basketballforbund, er landslaget i basketball som representerer Norge i internasjonale konkurranser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Våren 1965 oppnevnte Idrettsstyret «Norges Idrettsforbunds utvalg for basketball», men Norge var fortsatt det eneste landet i Europa som ikke var medlem av det internasjonale basketballforbundet, FIBA. Et av utvalgets første oppgaver var å få «representasjon med et herrelag og ledere til Polar Cup og kongress i København våren 1966».

Polar Cup 1966[rediger | rediger kilde]

Høsten 1965 tok utvalget ut «en stamme på 12 spillere» som hadde samlinger gjennom 1965/66-sesongen og spilte treningskamper mot svenske og danske klubblag før turen til København.

Det første landslaget ble tatt ut 3. mars 1966 og besto av Fredrik Clausen, Petter Faye-Lund, Pål Vik og Tore Vik fra Bærum Basket, Leif Bråten, Johan Foss, Terje Holm, Tore Sandnæs og Trygve Woxen fra Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI), samt Sven Austad fra Ullern Basket og Per Hågå fra Asker Basket.

OSIs coach Al Hughes ble utpekt som lagleder og trener, med OSI-veteranen Knut Myhre som hans assistent. Myhre skulle i utgangspunktet ikke spille grunnet kneskade og meniskoperasjon, men ble gjort spilleklar med «totalplastret kne etter beste evne».

Sven Austad måtte melde forfall til turneringen og ble erstattet med Bærums Karl Bay og Askers Sven Gunderson. Grunnet assistenttrener Myhres comeback fikk Bay og Gunderson spille to kamper hver istedenfor alle fire.

Landslagets første kamp endte med tap 39–74 mot Island, som roste at det i nordmennenes «spill ikke forekom noen håndballtakter». Turneringen fortsatte med tap 39–109 mot Finland og tap 37–91 mot Sverige.

Norges avsluttende kamp var mot Danmark. Norge ledet gjennom hele første omgang, men Danmark gikk forbi med ett poeng rett før pause. Kampen endte til slutt med tap 50–73. Finland vant til slutt turneringen etter å ha slått Sverige 84–62 i finalen.

Eurobasket[rediger | rediger kilde]

Norge har prøvd å kvalifisere seg til Eurobasketkonkurransen flere ganger, men har aldri greid det. Landslaget har vært med i OL-kvalifiseringen bare en gang, til Sommer-OL 1988, uten å kvalifisere seg.

Mellom 2007 og 2009 var det ikke noe herrelandslag som representerte Norge i de internasjonale konkurransene, men i 2009 ble det nok en gang dannet et nytt landslag. Dette landslaget var forøvrig bare midlertidig, og ble oppløst igjen det samme året. I 2010 ble det dannet nok et landslag.

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Spiller Lag Høyde i cm
Daniel Berg USA New York Institute of Technology 193
Aksel Bolin Norge Asker Aliens 200
Dag Christensen Norge Tromsø Storm 200
Audun Eskeland Norge Ulriken Eagles 175
Magne Fivelstad Norge Gimle Basket 195
Thor Hagen Norge Ammerud Basket 197
Christian Hinsch Norge Ammerud Basket 188
Hani Issalhi Norge Tromsø Storm 190
Ronny Karlsen Norge Asker Aliens 202
Mustafa Mahnin Norge Asker Aliens 185
Stian Mjøs Norge Bærum Basket 183
Bendik Myhrer Norge Harstad Vikings 190
Roy Emeka Nwachukwu Norge Ammerud Basket 196
Anders Stien Norge Asker Aliens 195
Espen Leween Stien Norge Asker Aliens 195

Sist oppdatert: 1. januar 2010

Statistikk[rediger | rediger kilde]

Flest landskamper[rediger | rediger kilde]

Navn Kamper
Torgeir Bryn 111
Petter Nettli 75
Haakon Austefjord 72
Arild Beck 68
Ståle Frey 65
Pål Vik 62
Eivind Grønli 60
Georg Posti 60
Rolf Halvorsen 59
Åsmund Berge 54

Sist oppdatert: 8. september 2011
Kilde: Basket.no

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.