Nordmandsdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordmandsdalen ved Fredensborg slott i 2005

Nordmandsdalen er en del av Fredensborg slottshage og ligger i den vestlige delen av hagen. Nordmandsdalen ble påbegynt i 1764, som et av mange anlegg i den franskinspirerte slottshagen. Man mener at kong Frederik V selv hadde ideen til anlegget.

Historie[rediger | rediger kilde]

For å finne opprinnelsen til Nordmandsdalen, skal man tilbake til midten av 1700-tallet, da Danmark og Norge var felles rike. I Bergen bodde Jørgen Christensen Garnaas. Han var postkjører og delte ut post på Norges vestkyst. I sin fritid skar han ut små tredukker og kledte dem i de draktene han så menneskene bruke på postruten sin. Deretter sendte han dukkene til Det kongelige kunstkammer i København.

Etter noen år fikk Garnaas audiens hos kong Frederik V, som bestilte små elfenbensdukker modellert på bakgrunn av tredukkene. Disse figurene dannet etter hvert grunnlag for en serie sandsteinsskulpturer i naturlig størrelse av norske bønder, fiskere og annet godtfolk, utført av hoffbilledhugger Johann Gottfried Grund.

Fra 1764 og framover ble disse figurene oppstilt amfiteatralsk i en gammel grusgrav i Fredensborg slottshage.

Grusgraven ble parkmessig behandlet og døpt «Nordmandsdalen». Anlegget ble presentert for enkedronning Juliane Marie i 1773, sammen med et kobberstikk av anlegget på bakgrunn av Grunds tegninger. Selve anlegget ble først ferdigstilt i 1784.

Gjenskapelse av de originale figurene[rediger | rediger kilde]

En undersøkelse som ble foretatt av anlegget i 1976, viste at figurene var svært skadet av vær og vind. I 1984 besluttet Slots- og Ejendomsstyrelsen at de originale skulpturene måtte sikres mot ytterligere forvitring – og at kopier skulle hugges og settes ut i barokkanlegget. Parken ble i 2000 gjenskapt i sin opprinnelige form – og i 2002 kunne Dronning Margrethe innvie det restaurerte anlegget. De originale skulpturene oppbevares innendørs i Thuras Havremagasin i Fredensborg.[1] Skulpturene er siden flyttet til muséet Kongernes Lapidarium i København.[2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aagot Noss (2004): «Nordmandsdalen og draktene». I: Norgesbilleder : dansk-norske forbindelser 1700-1905, s. 126-163. København, Gad. ISBN 87-12-04117-3
  • Folder fra Slots- og Ejendomsstyrelsen (Fås på stedet)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 55°58′57,67″N 12°23′15,86″Ø