Aagot Noss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aagot Noss
Aagot Noss.jpg
Aagot Noss viser frem sin bok Stakkeklede i Setesdal.
Født9. oktober 1924[1]Rediger på Wikidata
Død5. april 2015Rediger på Wikidata (90 år)
Beskjeftigelse EtnologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens fortjenstmedaljeRediger på Wikidata

Aagot Noss (født 9. oktober 1924, død 5. april 2015[2]) var en norsk forsker og forfatter. Hun var førstekonservator og leder for drakt- og tekstilavdelingenNorsk Folkemuseum, hvor hun etter å ha tatt hovedfag i norsk ble engasjert i 1956 for å samle inn informasjon om drakttradisjoner i Norge.

Hun reiste mye rundt i Norge for å samle inn informasjon fra folk som bar klestradisjonene fra gammel tid. Dette resulterte i flere filmer og bøker. Blant mange steder var hun også i Valle og Bykle for å dokumentere en ubrutt klestradisjon fra middelalderen til vår tid før kraftutbyggingen endret livet for folk i Setesdal.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Aagot Noss skrev svært mange artikler i By og Bygd, Norsk Folkemuseums årbok, gjennom alle år hun var knyttet til institusjonen. Mange av disse har siden blitt trykket opp som særtrykk. I tillegg skrev hun eller var med på å skrive en rekke utstillingskataloger. Hun sto også bak mange filmer som Norsk Folkemuseum har produsert. I filmen Tre damer og ein draktskikk (2008) forteller hun om draktskikken i Øvre Hallingdal.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12244683r, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019
  2. ^ NRK: Ågot Noss er død

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]