Nordflaggermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordflaggermus
Foto: Mnolf
Foto: Mnolf
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eptesicus nilssonii
Keyserling & Blasius, 1839
Norsk(e) navn: nordflaggermus[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Flaggermus
Familie: Glattnesefamilien
IUCNs rødliste:
livskraftig
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: flere forskjellige
Utbredelse: Eurasia
Utbredelseskart for nordflaggermus

Nordflaggermus (Eptesicus nilssonii) er en art i gruppen småflaggermus. Voksne individer har en kroppslengde på 56–64 mm[3], en hale på 32–51 mm lengde og et vingespenn på 240–280 mm[3]. Et sikrere mål hos flaggermus er underarmslengde (mellom albuen og håndleddet) som hos nordflaggermus er 38–44 mm[3]. Den veier 8–18 gram.[3] Pelsen er mørkebrun med lysere flekker og hårspisser. Buken er lys grågul.[3]

Nordflaggermus lever av flygende, nattaktive insekter, og jakter hovedsakelig i skumring. Det hender sjelden at den jakter på dagtid. Lyden de sender ut når de jakter har sin største styrke rundt 30 kHz, og er ikke hørbar for mennesker. De har sosiale lyder som er noe lavere i frekvens, og de kan frese som en skremmelyd når de blir truet eller redde. Denne skremmelyden er med hensikt hørbar for oss.

Den finnes i de fleste habitater som bygder, skog, kulturlandskap og kyst. Flere steder finner man også arten i alpine habitater. I Norge er nordflaggermus påvist ynglende i områder med middeltemperatur for juli helt ned til 10 grader celsius. Ut på sensommeren, i begynnelsen av august, jakter mange nordflaggermus langs rekker av gatelys hvor mange insekter samler seg. Utpå høsten finner man hoveddelen av nordflaggermusene jaktene ved gatelys.

Nordflaggermus finnes i Europa og Asia, fra England i vest til Hokkaido i øst og nordre India i sør. Nordflaggermus er eneste flaggermus som finnes over hele Norge, helt til Finnmark.[1]

Nordflaggermus i vinterdvale dypt i koboltgruvene ved Blaafarveverket.

I den kalde årstiden går de i dvale. Kun noen få blir påvist i gruver om vinteren. Vanlig brukte overvintringsplasser kan være bygninger, bergsprekker og steinur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 26. februar 2022. Besøkt 26. februar 2022. 
  2. ^ Eldegard K, Syvertsen PO, Bjørge A, Kovacs K, Støen O-G og van der Kooij J (24. november 2021). «Pattedyr. Vurdering av nordflaggermus Eptesicus nilssonii som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 
  3. ^ a b c d e «Nordflaggermus». Norsk Zoologisk Forening. Besøkt 10. juli 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artsfakta for nordflaggermus.[død lenke]

Denne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.