Njerveåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

[trenger referanse]

Njerveåsen
Njerveåsen.jpg
BeliggenhetSpangereid, Lindesnes kommune
TypeFort
TilstandVernet
Åpen for offentlighetenJa
Map
Njerveåsen
58°02′37″N 7°08′52″Ø

Njerveåsen er et kyst-forsvarsanlegg som var en del av det tyske invasjonsforsvaret under andre verdenskrig. Njerveåsen ligger midt i Spangereid i Lindesnes kommune, Agder fylke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Njerveåsen ligger på omkring 50 moh. og gir en god oversikt over fjorden fra både nord og sør. Njerveåsen er et av omkring 20 kystforsvarsanlegg (Widerstandsnest) i Agder. Det ble oppført av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Dette var for å kontrollere kystlinjen mellom kystfortene.

Tyskerne antok at Storbritannia ville angripe Norge og Vest-Europa etter at det tyske felttoget mot øst startet. Parallelt med at tyskerene gikk til angrep på Sovjetunionen i 1941, startet den tyske okkupasjonsmakten derfor å bygge ut og forsterke en rekke forsvarsverk langs hele norskekysten. Sentrale i det tyske invasjonsforsvaret i Norge var kystfortet ved Lindesnes fyr og Signalen, samt anlegget på Njerveåsen. De alliertes styrkeoppbygging fortsatte, og sannsynligheten for angrep fra vest økte. I årene 1942/1943 fortsatte okkupasjonsmakten derfor å forsterke kystfortene i Norge.

Spangereid ble ansett som et potensielt landgangsmål i et alliert angrep. Der var det gode strender, samt god veiforbindelse for videre fremrykning. Allerede i 1941 ble det følgelig etablert maskingeværstillinger på Njerveåsen. Det ble også satt opp ei brakke for innlosjering av soldater. Senere sprengte tyskerne ut et større fjellanlegg på Njerveåsen, som ble benyttet som oppholds- og tilfluktsrom ved angrep. Fjellanlegget er fortsatt intakt; det har flere rom og noen steder er vegger og tak kledd med murstein, Det er også støpt vannavløp i selve gulvet. I tillegg til maskingeværstillinger finnes det også to stillinger for mindre panservernkanoner.

I årene 1942/1943 ble forsvarsverket på Njerveåsen forsterket med en kanonbunker i vest, ut mot Kjerkevågen. Bunkeren er støpt i betong og var utstyrt med en tysk stridsvognkanon i kaliber 5 cm. Kanonen er hentet fra en tidligere tysk Panzer ||| stridsvogn. Bunkeren er av typen Ringstand 65a, og har to integrerte rom for ammunisjon og dekningsrom. Det finnes bunkere av samme type flere steder langs Atlanterhavsvollen, men i Agder fylke finnes det trolig kun fem bunkere av denne typen. Det ble også i 1943 anlagt en kanonstilling på Nyresnes som var en forsterkning av anlegger på Njerveåsen

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]