Nyresnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nyresnes er et forsvarsanlegg i Njervefjorden i Spangereid og var en del av forsvarsverket på Njerveåsen. Anlegget Njerveåsen ble påbegynt i 1941 og ble senere forsterket med en stilling ute på Nyresnes. Her ble det i 1943 anlagt kanonstilling, fjellanlegg og brakke. Anlegget på Njerveåsen samt Nyresnes var del av det tyske invasjonsforsvaret under andre verdenskrig. Forsvarsverket Njerveåsen ligger i Spangereid i Lindesnes kommune, Agder fylke.

Det ble allerede fra 1941 anlagt et forsvarsanlegg på Njerveåsen i Spangereid. Den tyske okkupasjonsmakten regnet Spangereid området som et potensielt landgangsmål ved en alliert invasjon. Her på idylliske Spangereid var det gode strender for landsetting, dessuten var det også gode veiforbindelser for videre fremrykning.

Tyskerne antok at Storbritannia ville angripe Norge og Vest-Europa etter at det tyske felttoget mot øst startet. Parallelt med at tyskerne gikk til angrep på Sovjetunionen i 1941, startet den tyske okkupasjonsmakten derfor å bygge ut og forsterke en rekke forsvarsverk langs hele norskekysten. De alliertes styrkeoppbygging fortsatte, og sannsynligheten for angrep fra vest økte. Dermed fortsatte okkupasjonsmakten å forsterke kystfortene i Norge i årene 1942/1943.

Anlegget på Njerveåsen ble forsterket med en kanonbunker utstyr med stridsvognkanon i kaliber 5cm. I tillegg ble satt opp en ytterligere 5 cm kanon (5cm KwK) på Nyresnes. På neset lengre ute i fjorden. Også her ble det satt opp brakke for innlosjering av mannskaper, samt 2 fjellanlegg. Stillingen på Nyresneset er en forsterkning til anlegget på Njerveåsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]