Hopp til innhold

Nettvett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nettvett er fornuftig atferd på Internett. Det finnes flere nettvettregler og -råd om hvordan brukere burde forholde seg på internett. Redd Barnas nettvettregler for barn og unge er blant de mest kjente.[1] Også de norske nettstedene Nettvett.no, Barnevakten og Politiet i Norge gir gode råd om trygg og sikker nettbruk.[2][3][4]

Nettvett.no[rediger | rediger kilde]

Nettvett.no er et norsk nettsted hvor en finner informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av Internett.[2] Informasjonen er rettet både mot private brukere og små og mellomstore bedrifter. Nettvett.no er laget av Post- og teletilsynet på oppdrag fra Samferdselsdepartementet og i samarbeid med andre myndigheter, IKT-bransjen og representanter for brukerne. Nettvett.no vant It-sikkerhetsprisenDataforeningens Rosing-prisutdeling 2006.

På Nettvett.no får en informasjon og hjelp om blant annet surfing, e-post, brannmur, spam, virus, fildeling, chatting, e-handel, beskyttelse mot tap og ødeleggelse, uønsket innsyn i egen informasjon og beskyttelse mot angrep utenfra.

Barnevakten[rediger | rediger kilde]

Barnevakten.no drives at stiftelsen Barnevakten. Nettsiden retter seg i hovedsak mot foreldre og lærere, og hvordan de voksne kan dele kunnskap og sette gode rammer for at barn og unge skal vokse opp som trygge og bevisste mediebrukere. Barnevakten.no består av en rekke artikler og anmeldelser og gir råd og informasjon om de mest sentrale tema innenfor nettvett. I skoleportalen på barnevakten.no presenteres flere læringsressurser om nettvett og digital dømmekraft til bruk for lærere i barnehage og skole.

Nettvettregler[rediger | rediger kilde]

 1. Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
 2. Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
 3. Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat.
 4. Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
 5. Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted, for eksempel på en kafé eller i en park.
 6. Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
 7. Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Meld fra til politiet om alvorlige saker; du kan for eksempel bruke skjemaet på denne nettsiden: https://tips.politiet.no/web/ Mer informasjon om hvordan du kan melde fra til politiet finner du på nettsiden https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.

Politiet om trygg nettbruk[rediger | rediger kilde]

Gjennom ulike tiltak arbeider politiet i Norge for å gjøre det tryggere å bruke Internett og digitale tjenester, spesielt for barn og unge.[3] Politiet har blant annet opprettet nettpatruljer som kan kontaktes døgnet rundt.[5][6] Det finnes nettpatruljer i alle landets politidistrikter. Nettpatruljene er tilstede på mange ulike plattformer: per 2021 bruker politiet Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok og Twitter.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Nettvettreglene - Redd Barnas Nettvettregler». Redd Barna. Besøkt 18. november 2021. 
 2. ^ a b «Forside». Nettvett.no. Besøkt 18. november 2021. 
 3. ^ a b «Trygg nettbruk». Politiet. Besøkt 18. november 2021. 
 4. ^ «Om oss». Barnevakten. Besøkt 18. mai 2020. 
 5. ^ «Barn og unges nettbruk». Politiet. Arkivert fra originalen 18. november 2021. Besøkt 18. november 2021. 
 6. ^ a b «Politiets nettpatrulje». Politiet. Besøkt 18. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]