Hopp til innhold

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Post- og teletilsynet»)
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Hovedkontoret i Lillesand
TypeDirektorat
VirkeområdeNorge
Etablert1987
Org.nummer974446871
Leder Pål Wien Espen
HovedkontorLillesand
UnderlagtKommunal- og distriktsdepartementet
Ansatte 176[1]
Nettstedwww.npt.no (no) (–2014)
nkom.no (no) (2015–)
Tidligere direktør Willy Jensen

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), frem til 2015 Post- og teletilsynet, er en norsk statlig etat som regulerer og overvåker post- og telekommunikasjonssektoren og har ansvar for radiofrekvensforvaltning og nummerforvaltning. Etaten er underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, mens Samferdselsdepartementet har fagansvar i saker på postområdet.

Etaten har sete i Lillesand.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nkom ble opprettet som Statens teleforvaltning i 1987 som følge av liberaliseringen av telekommunikasjonsområdet. I 1997 fikk etaten også ansvaret for tilsyn med postsektoren, og navnet ble endret til Post- og teletilsynet. Den 1. januar 2015 ble navnet endret til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.[2][3]

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Nkom forvalter ekomloven (lov om elektronisk kommunikasjon) og lov om posttjenester. Ekomlovens formål er å sikre brukerne i hele landet gode, rimelige og fremtidsrettede elektroniske kommunikasjonstjenester, gjennom effektiv bruk av samfunnets ressurser ved å legge til rette for bærekraftig konkurranse, samt stimulere til næringsutvikling og innovasjon. Postlovens formål er å sikre et landsdekkende formidlingstilbud av postsendinger til rimelig pris og til god kvalitet. Etaten er også tillagt tilsynsansvar etter esignaturloven (lov om elektronisk signatur).

Nkom er selvfinansiert og driften finansieres ved gebyrer.

Den 6. juni 2003 vedtok Stortinget at etaten fra og med 2007 skulle være lokalisert i Lillesand kommune (Aust-Agder fylke). Nkom flyttet inn i nye lokaler i Lillesand den 14. mai 2007.

Nkom holder også auksjoner for salg av radiofrekvenser til mobiltelefoni med noen års mellomrom. Disse auksjonene sørger for milliardinntekter til staten.

En blemme ved frekvensauksjonen i 2007 førte til av et betydelig frekvensområde ble solgt til et holdingselskap kalt Cayman Spectrum registrert på Cayman Islands, uten krav til at frekvensene skull være i bruk. Dette førte dermed til at frekvensressursene forble ubenyttet i om lag 14 år frem til de igjen kunne auksjoneres i 2021, noe som siden har blitt påpekt av nettoperatører som følgelig foreslo at det måtte innføres plikt til at frekvensene måtte være i bruk. [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.nkom.no/om-nkom/organisering-og-leiing.
  2. ^ npt.no PT skifter navn Arkivert 11. september 2014 hos Wayback Machine. 10.09.2014
  3. ^ NKOM. «Navneskifte». Arkivert fra originalen 30. desember 2014. Besøkt 30. desember 2014. 
  4. ^ «Oppdatert frekvenskompass fra Nkom». Nkom. 16. desember 2020. «Frekvensbånd på 50 MHz i 2,6GHz området tildelt i Nkom auksjon #8 i 2007. Ausjoneres på nytt i 2021.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]