National Collegiate Athletic Association

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
National Collegiate Athletic Association
Offisielt navnNational Collegiate Athletic Association (1910–) (NCAA)
Stiftet31. mars 1906[1]
LandUSA
HovedkontorIndianapolis
StyrelederMark Emmert (april 2010; 28. februar 2023), Charlie Baker (1. mars 2023)[2]
VirkeområdeUSA
MedlemskapAmerican Council on Education[3]
Nettstedwww.ncaa.com (en)
NCAAs hovedkvarter i Indianapolis

National Collegiate Athletic Association (NCAA) er et forbund som organiserer sportcollege- og universitetsnivå i USA. NCAAs hovedkvarter ligger i Indianapolis i Indiana.

Forgjengeren Intercollegiate Athletic Association of the United States (IAAUS) ble grunnlagt den 31. mars 1906 for å setta opp regler for amatøridrett i USA. Blant pådriverne var USAs daværende president Theodore Roosevelt som en reaksjon på at flere stygge skader og til og med dødsfall forekom under collegekamper i amerikansk fotball. IAAUS ble National Collegiate Athletic Association i 1910.

I 1973 ble NCAA delt opp i Division I, Division II og Division III der skoler som tilhører Division I og II, men ikke III, har tillatelse til å gi stipendier til studenter som deltar i idrettslagene. Division I i amerikansk fotball er igjen delt opp i den høyere Division I-A og den lavere Division I-AA. Vanligvis tilhører de større skolene Division I mens de mindre tilhører Division II og III.

Dameidretten ble frem til starten av 1980-tallet organisert av Association for Intercollegiate Athletics for Women (AIAW), men omkring 1982 begynte NCAA å arrangere mesterskap også for damer, noe som førte til at AIAW ble lagt ned.

NCAA har ansvaret for idrettene amerikansk fotball (kun herrer), baseball (kun herrer), basketball, bowling (kun damer), bryting (kun herrer), fotball (soccer), friidrett (utendørs og innendørs), fekting, golf, ishockey, lacrosse, landhockey (kun damer), roing (kun damer), softball (kun damer), skiidrett (alpint og langrenn), skyting, svømming og stuping, tennis, terrengløp, turn, vannpolo og volleyball.

NCAA arrangerer totalt 88 nasjonale mesterskap i de ulike idrettene og divisjonene. Mesterskapet som får størst oppmerksomhet er NCAA Men's Division I Basketball Championship, som kalles March Madness. NCAA arrangerer intet nasjonalt mesterskap i Division I-A i amerikansk fotball der den nasjonale mesteren utpekes på annet vis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]