Nøkkelhullet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en merkeordning for matvarer som er etablert av myndighetene i Norge, Sverige og Danmark. Mattilsynet og Helsedirektoratet har ansvar for, eier, og driver merkeordningen i Norge, i Danmark er det Fødevarestyrelsen og i Sverige er det Livsmedelsverket.

Ordningen er innført med tanke om at det skal bli enklere for forbrukerne å velge produkter som i denne konteksten er definert som «sunne». Produkter merket med nøkkelhullsymbol inneholder mindre fett, salt og sukker, og mer fiber, enn andre produkter i samme matvaregruppe.

Symbolet settes utenpå ferdigpakkede matvarer og brukes bare på produkter som er viktige i det som helsemyndighetene har definert som et sunt kosthold. Fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er innpakket, kan også merkes med nøkkelhullsymbolet. Produkter med tilsatt søtningsmiddel kan ikke merkes.

Det er frivillig å bruke symbolet og det er produsentenes ansvar å følge forskriften. Merkede matvarer skal ha næringsdeklarasjon slik at forbrukerne har mulighet til å sjekke innholdet av de viktigste næringsstoffene i produktet. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene overholdes i Norge.

Merkeordningen har eksistert i Sverige siden 1989. 17. juni 2009 ble ordningen også innført i Norge og Danmark. Kravene til matvarer som kan få merket ble endret da ordningen ble nordisk.[trenger referanse]

Merkeordniningen omfatter matvaregrupper som utgjør basis i et det som myndighetene definerer som et sunt og variert kosthold.[trenger referanse] Ordningen inkluderer ikke matvaregrupper som inneholder mye fett, salt og sukker og/eller lite næringsstoffer, som for eksempel sjokolade, snacks eller brus.

En undersøkelse av VG i oktober 2010, viste at merkede matvarer var opptil 50 % dyrere enn tilsvarende produkter uten merket.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG: [1], 19. oktober 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Wikikilden: Anbefaling av en sunnhetsmerkeordning – originaltekst