Hekling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heklede irske kniplinger.
Heklende ungjente malt av William-Adolphe Bouguereau (1889).

Hekling er en håndarbeidsteknikk der man lager stoff ved hjelp av garn og en heklenål. På engelsk heter hekling «crochet», og det stammer fra det franske «croc» som betyr hake eller krok. Et gammelt skotsk navn på hekling er gjeterstrikk. Hekling er en av de mest fleksible og bærbare formene for håndarbeid, man trenger bare en heklenål og litt garn. Teknikken kan benyttes til klesplagg, duker, vesker og mye annet. Stoffet man lager er fast og ikke elastisk som ved strikking.

Man bruker heklenålen til å dra garnet gjennom en heklemaske. Gjennom masken som oppstår kan man dra tråden på ny, og skape en ny maske. Slik får man en heklet lenke.

Når man hekler gjør man som regel en maske helt ferdig før man starter på den neste. Ofte blir glatt heklegarn benyttet til denne typen håndarbeid, men det er mulig å hekle med alle typer garn.

Det finnes mange forskjellige heklemasker. Blant de vanligste er luftmasker, fastmasker og staver. Ved å kombinere disse kan man lage mange forskjellige mønstre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Som alle håndarbeidsteknikker, er heklingens opprinnelse nokså dunkel. I historien finnes det bare noen få eksempler på tidlig hekling. Disse er funnet rundt om i hele verden fra Kina til Afrika, Tyrkia, USA, og Sør Amerika. De fleste av disse tidlige heklearbeidene er heklet tett med kraftig garn for å få et sterkt materiale som ofte ble formet til luer og hatter. Tett hekling med ullgarn ble også brukt til å lage varme, vindtette kapper og tepper.

I Italia utviklet nonner i siste halvdel av 1800-tallet hekling med svært tynne stålnåler og tråd av bomull eller lin for å lage tynne blondeliknende arbeider som ble brukt på kirketekstiler. Denne teknikken spredte seg over Europa, og på 1900-tallet var heklede blonder mye brukt i både hele plagg og som krager og ermemansjetter, og også interiør som for eksempel duker.

Heklenål[rediger | rediger kilde]

Aluminiumsheklenåler i ulike størrelser.

For å hekle benytter man en heklenål. Heklenålen har en krok i den ene enden og den benytter man til å dra tråden gjennom maskene. Man bruker bare en heklenål om gangen.

Heklenåler finnes i tre, plast eller metall i mange størrelser. Det er flere system for å gi heklenåler nummer, men det vanligste i Norge er å oppgi tykkelsen i millimeter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]