Nå er det jul – igjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nå er det jul - igjen
orig. The Santa Clause
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 11. november 1994 (1994-11-11) (USA)
  • 10. november 1995 (1995-11-10) (Norge)
Prod.landUSA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Pasquin
Produsent
Manusforfatter
MusikkMichael Convertino
SjeffotografWalt Lloyd
KlippLarry Bock
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett22 millioner USD[1]
Totalomsetning189 833 357 USD[1]
Prod.selskapBuena Vista Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Nå er det jul - igjen (originaltittel: The Santa Clause) er en amerikansk familiekomedie fra 1994, regissert av John Pasquin. Hovedrollen spilles av Tim Allen.

Filmen er den første i en trilogi, Julenissen (2002) og Julenissen 3 (2006).

Handling[rediger | rediger kilde]

Scott Calvin er en fraskilt 38 år gammel mann som arbeider i reklamebransjen. Han er også faren til Charlie, hvis mor, Laura, er gift med en psykiater, Neal Miller. Scott leser «A Visit from St. Nicholas» til Charlie på julaften, og om natten blir de vekket av lyder på taket. De går ut, og konfronterer en mann på taket, som skvetter og faller ned når Scott overrasker ham. Mannen forsvinner sporløst, men han etterlater seg julenisseantrekket sitt, og de oppdager åtte reinsdyr og en slede på taket. Sønnen Charlie overbeviser Scott om å ta på seg drakten og levere resten av gavene som julenisse. Om morgenen reiser reinen tilbake til Julenissens verksted på Nordpolen. Sjefsalven Bernard forklarer at Scott må ta på seg jobben som julenisse fordi han tok på seg drakten og satte seg i sleden. Bernard forteller en skeptisk Scott at han har 11 måneder på seg, før han må returnere til Nordpolen på Thanksgiving og deretter bo der permanent.

Dagen etter våkner Scott i sin egen seng, og han tror at kvelden før bare var en merkelig drøm. Men den entusiastiske Charlie begynner å snakke om alt som skjedde, og Scott begynner å tvile på om det egentlig var en drøm. På skolen forteller Charlie stolt for klassen sin at faren hans er Julenissen. Laura og Neal blir bekymret, og ber Scott om å stoppe disse fantasiene deres. Scott vil ikke knuse Charlies hjerte, og han ber sønnen om å holde alt de fikk vite på Nordpolen hemmelig. I løpet av året får Scott en glupsk appetitt på småkaker og melk, selv om han tidligere var laktoseintolerant. I tillegg går han voldsomt opp i vekt, tilsynelatende over natten. Håret hans vokser plutselig hvitt og langt. Han får skjegg som fortsetter å vokse ukontrollert, selv om han prøver å barbere det vekk. Han får også en lang oversikt over slemme og snille barn i posten. Disse voldsomme forandringene bekymrer Laura og Neal, som prøver å fjerne samværsretten hans med Charlie. På Thanksgiving går Scott på besøk til Charlie. Men når Laura går ut av rommet for et øyeblikk, kommer alven Bernard og tar begge to med til Nordpolen. Laura tror at Scott har kidnappet sønnen deres.

Senere forteller Laura at hun sluttet å tro på julenissen da hun var åtte år gammel, fordi hun ikke fikk det brettspillet hun ønsket seg til jul. Neal sluttet å tro på nissen i en alder av tre år, fordi han ikke fikk den julegaven han ønsket seg aller mest. På julaften begynner Scott å levere gaver. Men han blir arrestert når han prøver å levere gaver til et hus, og Charlie blir sittende igjen alene i sleden på hustaket. Noen alver finner Charlie, og de redder Scott fra politiets varetekt. Scott tar med seg Charlie hjem til Laura og Neal, og han klarer å overbevise Laura og Neal om sin nye identitet ved å gi dem gavene de ønsket seg som barn. Laura ødelegger rettskjennelsen mot Scott, og sier at han kan besøke Charlie så ofte han vil. Når Scott har reist sin vei med sleden, bruker Charlie en snøkule som han fikk fra Bernard for å kontakte faren sin. Laura gir Charlie lov til å sitte på sleden sammen med Scott, og de skynder seg for å levere alle gavene til barn over hele verden.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Tim Allen som Scott Calvin, en 38 år gammel kynisk forretningsmann og far til Charlie
  • Eric Lloyd som Charlie Calvin, Scotts åtte år gamle sønn
  • Judge Reinhold som dr. Neil Miller, en psykiater og Lauras ektemann
  • Wendy Crewson som Laura Miller, Scotts ekskone
  • David Krumholtz som Bernard, en sarkastisk alv som arbeider på Nordpolen

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: