Julenissen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Julenissen
orig. The Santa Clause 2
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørMichael Lembeck
Manusforfatter
Basert påRollefigurer skapt 
av Leo Benvenuti
Steve Rudnick
Produsent
KomponistGeorge S. Clinton
SjeffotografAdam Greenberg
Klipper
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
FilmselskapBuena Vista Pictures
Premiere(r)
  • 27. oktober 2002 (2002-10-27) (USA)
  • 6. desember 2002 (2002-12-06) (Norge)
Budsjett65 millioner USD[1]
Totalomsetning172 855 065 USD[1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Julenissen (originaltittel: The Santa Clause 2, også kjent som The Santa Clause 2: The Mrs. Clause) er en amerikansk romantisk komedie fra 2002, og oppfølgeren til filmen Nå er det jul - igjen (1994). Den ble filmet i Vancouver og Calgary i Canada. Filmen har en oppfølger, Julenissen 3 (2006).

Handling[rediger | rediger kilde]

Nesten åtte år etter hendelsene i den første filmen arbeider Scott Calvin (Tim Allen) fremdeles som julenisse, og han trives med å hjelpe alvene med å produsere leker og levere dem på julaften. En dag kommer alvene Bernard (David Krumholtz) og Curtis (Spencer Breslin) til julenissen med nyheten om at det finnes en klausul i «julenisse-kontrakten» som sier at bare gifte menn kan være julenisse. Den mannen som er julenisse, må finne seg en kone innen åtte år etter at han først har tatt på seg jobben som julenissen. Hvilket betyr at Scott må gifte seg før julaften, ellers vil kontrakten bli brutt, og julen vil forsvinne. Samtidig kommer den kvinnelige alven Abby (Danielle Woodman) med en enda mer urovekkende nyhet: julenissens nå seksten år gamle sønn, Charlie (Eric Lloyd), har havnet på listen over slemme barn. Filmen hopper deretter til Charlie som en natt tagger graffiti på veggene i gymnastikksalen på skolen, inntil han blir tatt på fersken av rektor Carol Newman (Elizabeth Mitchell).

Scott reiser fra Nordpolen, og til hjembyen for å hjelpe Charlie på rett vei. I hjembyen bor han hos sin eks-kone Laura (Wendy Crewson) og hennes nye ektemann Neil (Judge Reinhold). De har nå fått en datter sammen som heter Lucy (Liliana Mumy), som mistenker at Scott er julenissen. For å dekke over julenissens langvarige fravær på Nordpolen, lager Curtis et leketøy på samme størrelse som den virkelige nissen. Bernard stiller seg tvilende til dette, men han forteller motvillig de andre alvene at nissen bare har forandet på utseendet sitt. I begynnelsen ser alt ut til å gå bra, helt til at den falske julenissen sjekker listen over slemme og snille barn. Han har ikke noe barmhjertighet eller nåde i sitt plast-hjerte, og han mener at alle barn i hele verden egentlig er slemme og onde. Den falske julenissen tar fullstendig kontroll over Nordpolen, og han lager en hær av leketøy-soldater som han bruker til å holde kontroll over det nye riket sitt. Han planlegger å gi store mengder kull til alle barna i verden, fordi han mener at barna utelukkende har vært slemme i året som har gått. Bernard innrømmer at julenissen er en forfalskning, og nissen plasserer ham umiddelbart i husarrest.

Fordi kontrakten hans som julenisse holder på å gå ut, forsvinner julenissen i Scott og han går gradvis tilbake til å være Scott Calvin. Som Scott har han kun en begrenset mengde magi til å utføre mirakler. Hvis han bruker opp all magien, kan han aldri vende tilbake til Nordpolen. Scott prøver å bli venner med Charlie, som fortsetter å vandalisere skolen for å få oppmerksomhet. Rektor Newman blir enda mer irritert på Charlie da han tegner graffiti på alle skapene og veggene på skolen. Charlie innrømmer endelig hvor vanskelig det er for ham at Scott aldri er en del av livet hans som fedrene til klassekameratene. Han sier også hvor slitsomt det er å skjule hemmeligheten om at faren hans er julenissen. Andre ungdommer kan snakke om sine fedre og jobbene deres. Scott har den beste jobben av alle, men Charlie kan ikke fortelle noen om hva faren hans egentlig jobber med. Scott lover å bli mer involvert som far, og de blir venner igjen. Etter et par mislykkede møter begynner Scott å få følelser for Carol. Han reiser sammen med henne i en magisk slede til julebordet ved skolen, men festen viser seg å bli kjedelig.

Ved hjelp av litt mer magi gjør Scott julebordet mer spennende ved å gi alle lærerne med gavene de ønsket seg som barn. akkurat som han gjorde for Laura og Neil i den første filmen. Med sin siste rest av magi gir han også en spesiell gave til Carol, og de kysser lidenskapelig. Hjemme hos Carol får Scott problemer med å forklare sitt liv som julenisse. Carol tror han erter henne på grunn av barndommen hennes, hvor hun ble ertet for å tro på julenissen. Det er Charlie som omsider klarer å overbevise henne ved å vise henne den magiske snøkulen sin. Curtis klarer å flykte fra Nordpolen. Han forteller Scott hva den onde julenissen holder på med, og ber Scott om å vende tilbake til Nordpolen for å redde julen. Men Scott har brukt opp all magien sammen med Carol. I tillegg har reinsdyret Comet blitt overvektig etter å ha spist for mye sjokolade. Curtis brukte en jetpack for å reise fra Nordpolen, men den ble ødelagt og er ubrukelig. Den eneste metoden de kommer på, er at en av dem må miste en tann som da vil bli hentet av tannfeen om natten. Lucy klarer å miste en tann. Etter å ha overbeviset tannfeen om at Scott virkelig er julenissen, går hun med på å fly Scott og Curtis til Nordpolen. De blir umiddelbart tatt til fange av lekesoldatene til den falske julenissen. Carol – som har begynt å tro på julenissen igjen – får tannfeen til å fly henne og Charlie til Nordpolen, etter at Charlie har klart å miste en tann. Scott går alene etter leke-julenissen, som allerede har forlatt Nordpolen i en slede fylt med kull. Scott tar med seg Chet, et ungt reinsdyr som fremdeles er under opplæring, og julenissene begynner å slåss.

Med en hær av alver starter Carol, Bernard, Charlie og Curtis en snøballkrig for å slåss mot leketøysoldatene. Under slåsskampen mellom den falske julenissen og Scott krasjer de, ved et uhell, sleden rett inn i soldatene. Den slemme julenissen blir overmannet av alvene, og han blir redusert til sin normale høyde. Scott gifter seg med Carol i en seremoni på Nordpolen. Da det nygifte paret kysser hverandre, forvandler Scott seg tilbake til julenissen, og julen fortsetter som den alltid har gjort. Scott forteller Carol at de kan reise på en tre måneders bryllupsreise til et sted hun kan velge så snart han er ferdig med å levere julegaver. Men han mener at de helst ikke bør reise til tropiske strøk, fordi julenissen ikke vil se bra ut i badetøy. Scott avslører til Lucy at han er julenissen når han stopper hos henne for å levere gaver. Julenissen reiser deretter videre for å levere gaver over hele verden, en overvektig Comet sitter bak i sleden, og Chet er med og drar sleden. Den siste scenen viser den falske julenissen til salgs i en butikk. Den danser på en butikkhylle sammen med andre leketøy som alle er livløse. Han prøver, uten hell, å få dem til å danse som han.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: