Maarten Houttuyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maarten Houttuyn
Houttuyn Natuurlijke Historie.jpg
Tittelbladet til Natuurlijke Historie (1761)
Født1720
Hoorn
Død2. mai 1798
Amsterdam
Utdannet ved Universitetet i Leiden
Beskjeftigelse botaniker, lege, zoolog, entomolog
Nasjonalitet Nederland
Fagfeltbotanikk

Maarten Willem Houttuyn, latinisert til Martinus Houttuyn, (født 1720 i Hoorn, død 2. mai 1798 i Amsterdam), var en nederlandsk lege og naturforsker.

Lite er kjent om Houttuyns unge år, og både fødseldato og hvem som var hans far er omstridt. Houttuyn-slekten tilhørte mennonittene. Han må på egen hånd ha skaffet seg store kunnskaper i naturhistorie, medisin og astronomi, og han hadde kjennskap til sju eller åtte språk. I en alder av 27 år begynte å studere ved Universitetet i Leiden. Han giftet seg og fikk en sønn mens han var i Leiden. I 1749 tok han medisinsk doktorgrad.

Houttuyn slo seg etter hvert ned i Amsterdam, der han ble registrert som lege i 1753. Her kom han i kontakt med tremenningen Frans Houttuyn, som var forlegger og bokhandler. Maarten Houttuyn arbeidet for ham med å oversette naturhistorisk litteratur til nederlandsk, og praktiserte neppe som lege.

Det store verket Natuurlijke Historie of uitvoerige Beschrijving der Dieren, Planten en Mineraalen, volgens het Samenstel van der Heer Linnaeus ble utgitt i 37 bind 1761–1785. Det er i utgangspunktet en oversettelse av Linnés Systema naturae, men store deler er Houttuyns originale forskning.

Arter beskrevet av Houttuyn er blant annet muskattre (Myristica fragrans) og stillehavsmakrell (Scomber japonicus). Den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg hedret Houttuyn ved å oppkalle planten Houttuynia cordata etter ham. Autornavnet Houtt. brukes for planter som Houttuyn har beskrevet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]