Hopp til innhold

Maarten Houttuyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maarten Houttuyn
Tittelbladet til Natuurlijke Historie (1761)
Født1720[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Hoorn
Død2. mai 1798[2]Rediger på Wikidata
Amsterdam
BeskjeftigelseBotaniker, lege, zoolog, entomolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Leiden
NasjonalitetDe forente Nederlandene
FagfeltBotanikk

Maarten Willem Houttuyn, latinisert til Martinus Houttuyn, (født 1720 i Hoorn, død 2. mai 1798 i Amsterdam), var en nederlandsk lege og naturforsker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om Houttuyns unge år, og både fødseldato og hvem som var hans far er omstridt. Kanhende var det forleggeren Frans Houttuyn. Houttuyn-slekten tilhørte mennonittene, en reformatorisk anabaptistisk bevegelse.

Maarten Houttuyn må på egen hånd ha skaffet seg store kunnskaper i naturhistorie, medisin og astronomi, og han hadde kjennskap til sju eller åtte språk. I en alder av 27 år begynte å studere ved Universitetet i Leiden. Han giftet seg og fikk en sønn mens han var i Leiden. I 1749 tok han medisinsk doktorgrad.

Lege, naturforsker[rediger | rediger kilde]

Houttuyn slo seg etter hvert ned i Amsterdam, der han ble registrert som lege i 1753. Her kom han i kontakt med tremenningen Frans Houttuyn, som var forlegger og bokhandler. Maarten Houttuyn arbeidet for ham med å oversette naturhistorisk litteratur til nederlandsk, og praktiserte neppe som lege.

Det store verket Natuurlijke Historie of uitvoerige Beschrijving der Dieren, Planten en Mineraalen, volgens het Samenstel van der Heer Linnaeus ble utgitt i 37 bind 1761–1785. Det er i utgangspunktet en oversettelse av Linnés Systema naturae, men store deler er Houttuyns originale forskning.

Houttuynia cordata

Mot slutten av mars 1789 solgte han sine naturhistoriske samlinger.

I 1791 publiserte han i Amsterdam, sammen med Jan Christiaan Sepp, Houtkunde, behelzende de afbeeldingen van meest alle bekende, in- en uitlandsche houten, med 800 illustrasjoner, hvorav en del av funn han hadde i sitt eget cabinet de curiosités[5].

Arter beskrevet av Houttuyn er blant annet muskattre (Myristica fragrans) og stillehavsmakrell (Scomber japonicus). Den svenske botanikeren Carl Peter Thunberg hedret Houttuyn ved å oppkalle planten Houttuynia cordata etter ham. Autornavnet Houtt. brukes for planter som Houttuyn har beskrevet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Base biographique, oppført som Martinus Houttuyn, BIU Santé person ID 59687[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NUKAT, oppført som Martinus Houttuyn, NUKAT autoritetspost n2004088078[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Alvin, Uppsala Universitet Alvin-ID alvin-person:57189[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Boeseman & de Ligny 2004, s. 97.

Litteratur[rediger | rediger kilde]