Myristisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myristisin
Myristicin.svg
Myristicin 3d structure.png
Systematisk (IUPAC)-navn
6-allyl-4-methoxy-1,3-benzodioxole
Identifikatorer
CAS-nummer607-91-0
ATC-nummer
PubChem4276
ChemSpider4125
Kjemiske data
FormelC₁₁H₁₂O₃
Molmasse192,079 g/mol
SMILESCOC1=CC(=CC2=C1OCO2)CC=C
Synonymer3-methoxy,4,5-methylenedioxy-allylbenzene
Lovlig statusUncontrolled

Myristisin er en naturlig organisk forbindelse som finnes i små mengder i muskat og i mindre grad i andre krydder som persille og dill. Myristisin er et naturlig forekommende insektmiddel med mulige nevrotoksiske effekter. Det har psykoaktive egenskaper ved doser mye høyere enn det som brukes i matlaging.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Forgiftninger med myristisin eller muskat har effekter som varierer fra person til person, men er ofte rapportert å være en tilstand mellom våken og drømmende. Eufori er rapportert, og kvalme oppleves ofte. Brukerne kan også rapportere blodskutte øyne og hukommelsesforstyrrelser under muskatrus.

I tillegg til en halvt bevisstløs tilstand, har myristicin også vært kjent for å indusere psykoaktive effekter, slik som visuelle forvrengninger. Dosen som kreves for å oppnå en slik effekt varierer fra person til person og fra kilde til kilde. Muskatberuselse har lang tid før toppen er nådd, noen ganger opptil sju timer, og effekten kan merkes i 24 timer, med ettervirkning som varer opptil 72 timer.

Overdosering[rediger | rediger kilde]

Overdreven bruk av muskat har forårsaket klinisk beruselse, preget av kvalme, brekninger, svimmelhet, angst, hodepine, hallusinasjoner og irrasjonell atferd. En blodprøve kan bekrefte forgiftning.